21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialOameni de afaceri americani fugariti cu pari si pietre, la Resita

Oameni de afaceri americani fugariti cu pari si pietre, la Resita

Un grup de oameni de afaceri americani au fost fugariti, luni dupa-amiaza, cu pietre, bate si rangi pe strazile municipiului Resita (judetul Caras-Severin). Reprezentantii SC “Alexander Miller Service International” au fost atacati cu pietre si pari la punctul de lucru pe care vroiau sa-l deschida la halda de zgura a Combinatului Siderurgic Resita (CSR).
Strainii, insotiti de garzi de corp, au vrut sa-si vada noua afacere. Ei au inchiriat de la combinat halda de zgura din care sa exploateze fierul vechi tip scoarta metalica si zgura propriu-zisa pentru materiale de constructie. Scopul final era ecologizarea zonei respective, care se intinde pe zeci de kilometri pe Dealul Mare.
Aceasta afacere nu a fost primita, insa, bine de persoanele care cauta fier vechi pe platforma siderurgica. Astfel, aproximativ 100 de oameni, dintre care peste 90 la suta erau tigani, au intrat in altercatie prima data cu fortele de ordine, dupa care lucrurile au degenerat si au scapat de sub control. In furia lor, oamenii au tabarat cu parii si cu pietrele pe autoturismul marca Mercedes cu care venisera strainii si au spart geamurile si parbrizul.
Depasiti numeric de atacatori, bodyguarzii au retras din zona oamenii de afaceri si au plecat rapid spre Bucuresti. In altercatie, un agent de paza a fost ranit serios si a fost transportat la Spitalul Judetean din Resita.
La fata locului au fost chemati jandarmii, dar pana acestia sa ajunga, oamenii s-au imprastiat. Politistii au demarat cercetarile pentru a afla cine este vinovat de pornirea scandalului si cine i-a instigat pe acestia impotriva investitorilor americani.
Din primele verificari a rezultat faptul ca tiganii ar avea o aprobare verbala pentru a sapa dupa fierul vechi doar intr-o anumita parte a haldei. Conform primelor declaratii, vinovati de pornirea conflictului si a violentelor ar fi garzile de corp de la Bucuresti care nu au adoptat o tactica adecvata in discutiile cu rromii, ci i-au lovit cu bastoanele pe cativa dintre acestia. Din multime s-au auzit strigate si indemnuri de genul “Ma, miticii astia au venit sa ne ia pita de la gura, sa ne lase muritori de foame! Pe ei ba!”, moment in care a izbucnit scandalul.
Se pare ca totul a pornit de la modul defectuos al bucurestenilor de a aborda psihologia maselor, dar un verdict va fi dat in momentul in care o comisie va finaliza cercetarile si se vor fi luate masurile corespunzatoare impotriva celor vinovati.
Aproape toti cetatenii care locuiesc in zona Dealului Mare, cateva sute de familii, traiesc numai din vanzarea fierului vechi pe care-l colecteaza din halda de zgura a CSR. Directorul combinatului, Radu Constantin, a declarat ca va depune plangere la politie pentru ca societatea pe care o reprezinta sa se constituie parte vatamata in scandal.
Acesta este cel de-al doilea incident major in care investitorii americani sunt fugariti de la Resita. Primul scandal s-a consumat acum trei ani, cand sindicalistii de la Sindicatul “Vatra” au reusit ca prin proteste de strada si greve-maraton sa rezilieze un contract de privatizare cu firma americana “Noble Ventures”. In urma acestei actiuni, Statul Roman a ajuns sa se judece cu firma respectiva la Tribunalul International de la Whasinghton si este pasibil sa plateasca cateva sute de milioane de dolari ca despagubiri.

Cele mai citite

Șapte legi promulgate azi de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi șapte legi. Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului a semnat, astăzi, următoarele decrete: Decret pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă