13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialO zi în metropola adormită

O zi în metropola adormită

Histria era, acum 2.600 de ani, unul dintre cele mai importante oraşe ale antichităţii, din această parte a Europei.

Obiectivele istorice din apropierea litoralului, deşi nu beneficiază de fonduri, aşa cum ar trebui, şi nu sunt puse în valoare de către autorităţi, continuă să trezească interesul turiştilor. Ofertele unităţilor de cazare de lux , dar nu numai, includ pachete de o zi sau de câteva ore în care puteţi înlocui staţiunile aglomerate cu peisaje de o rară frumuseţe. Pe malul Lacului Sinoe, în partea nordică a actualei Peninsule Istria, s-a ridicat, în urmă cu peste două mii şase sute de ani, vestitul oraş Istros, întemeiat de navigatorii şi negustorii greci. Cetatea a fost scoasă la lumină începând din 1914, de săpăturile marelui istoric şi arheolog Vasile Pîrvan, iar vestigiile au fost înscrise în 2007 pe Lista Patrimoniului European.

Secretul zidurilor

Histria sau Istria, în limba greacă, denumire luată de la fluviul Istros (Dunărea), a prosperat timp de opt secole. Atestat în documente încă din anii 630 înainte de Christos, oraşul Instros, denumit ulterior Istria şi apoi Histria în perioada dominaţiei romane, este considerat o minune inginerească a antichităţii. Aşezarea, înconjurată de un puternic zid de apărare, era alimentată cu apă prin conducte lungi de peste 20 de kilometri, străzile erau pavate cu piatra, iar celebrele instituţii de educaţie fizică (gymnasion) nu lipseau din oraşul grecilor. Teritoriul administrativ al Istrosului număra nu mai puţin de 67 de hectare. Cercetătorii nu au reuşit să descifreze multe aspecte din istoria oraşului. Cele mai multe dintre ele se leagă de poziţionarea iniţială a portului şi arhitectonica. Dacă în cazul dominaţiei romane (între secolele I şi al III-lea e.n. se instaurează puterea romană pe meleagurile Dobrogei de azi. În această perioadă, în oraş se construiesc temple închinate zeităţilor romane, terme şi cartiere ale cetăţenilor bogaţi) au fost identificate în mare parte metodele şi materialele utilizate în construcţii, o serie de elemente ale proiectului grecesc sunt necunoscute.

Reţea complexă de alimentare cu apă

Un mare semn de întrebare este de ce zidurile groase, formate din blocuri masive de piatră, nu au fundaţie, în schimb s-au descoperit trunchiuri de lemn poziţionate transversal sub ziduri. Una dintre ipotezele vehiculate este că, din cauza reliefului lagunar şi a faptului că pânza freatică este foarte aproape de suprafaţă, grecii au optat pentru o soluţie incredibilă la acele vremuri: construcţia unui sistem antiseismic format din lemn şi piatră la baza zidurilor. Romanii au utilizat, de asemenea, soluţii ingenioase. Apa era adusă de la peste 30 kilometri distanţă, de la actuala sursă Fântânele, iar în cetate a fost amenajată o reţea complexă de alimentare cu apă potabilă, încălzire şi evacuare a deşeurilor. Arheologii au descoperit pe un element de cărămidă inscripţia Legiunii XI Claudia, unitate de elită care, sub comanda împăratului Traian, a luptat în toată Dobrogea şi a contribuit la ridicarea unor importante edificii în zona litoralului.

Enigma portului

Aşa cum am menţionat mai sus, nu s-a putut stabili cu precizie poziţia exactă a a portului. Se presupune că pentru acostarea navelor a fost amenajată o faleză dotată cu inele metalice de care erau prinse parâmele. Arheologii au avansat trei ipoteze posibile pentru port. Un alt element care le-a trezit atenţia specialiştilor este descoperirea, cu ajutorul scafandrilor, a unui zid submarin la aproximativ 150 metri de mal. Este posibil ca o bună parte a cetăţii să fi fost înghitiţă de ape la un cutremur sau de-a lungul timpului, o dată cu modificarea lagunei.   

Drumul costă 93 de lei

Histria este una dintre cele mai vizitate vestigii arhelogice. Transferul de la hotel la cetate şi retur costă 93 de lei pentru adulţi şi 89 de lei pentru copii. Odată ajunşi aici, constataţi că merită să cheltuţi puţin peste 20 de euro pentru o adevărată lecţie de istorie şi civilizaţie. Istrosul grecesc este cea mai veche aşezare urbană de pe teritoriul României.

Apa era adusă de la peste 30 kilometri distanţă, iar în cetate a fost amenajată o reţea complexă de alimentare cu apă potabilă, încălzire şi evacuare a deşeurilor.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă