19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialLeul greu provoaca fiori reci patronilor

Leul greu provoaca fiori reci patronilor

Pe 1 iulie va aparea pe piata leul greu, “produsul” procesului de denominare al BNR. Desi mai sunt cateva zile, nici autoritatile, nici agentii economici si nici oamenii obisnuiti nu sunt pregatiti pentru schimbare. Vedem insa cu totii, dupa cum spunea Ion Danut Juganaru, directorul executiv al Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, ca “data de 1 iulie se apropie vertigions” si ca denominarea are implicatii multiple.

Unitatile bancare se inchid

Zilele de 30 iunie (joi) si 1 iulie (vineri) au fost declarate “zile nebancare”. Trezorierul sef al Directiei Judetene de Trezorerie din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice, Laurentiu Mateizer, spune ca este probabil ca bancile comerciale sa nu lucreze nici pe 29 iunie sau sa aiba atunci un program scurt. Datele stranse pe 29 trebuie predate in timp util bancii centrale, iar data de 30 este zi nebancara. Mai mult, aceasta perioada este oricum foarte aglomerata, pentru ca acum se intocmesc bilanturile trimestriale si semestriale. Practic, bancile vor fi inchise cinci zile, timp in care toate operatiunile specifice vor fi sistate.

Bancomatele sparg gheata

Leul greu va intra pe piata treptat, prin intermediul bancomatelor si al unor institutii de credit. Reprezentantii BNR spun ca vor exista, dupa 1 iulie, anumite ATM-uri care vor elibera numai lei noi. Bancile comerciale au facut deja modificarile necesare pentru ca noua emisiune monetara sa incapa fizic in bancomate, precum si modificarile necesare la programele informatice. Totusi, sistemul de ATM-uri si de POS-uri nu va functiona incepand de joi, 30 iunie, de la ora 00.00, pana in dimineata zilei de 1 iulie, in jurul orei 12.00. Masura este necesara pentru ca bancile sa-si poata inlocui sistemul informational. Potrivit normelor BNR, numai 30% din totalul sumelor va fi insa moneda noua.

Fara norme de aplicare

Laurentiu Mateizer spune ca cele mai multe probleme se ivesc la lucruri particulare. Agentii economici trebuie sa stie ca registrele de casa se tin in moneda veche, dar ca soldul zilnic trebuie intocmit in moneda noua. “Pentru casier, este o munca in plus”, este de acord reprezentantul Trezoreriei constantene. De asemenea, bilanturile contabile se intocmesc in mii lei si in iunie, dar dupa 1 iulie se va trece la leul greu si in aceasta privinta. Mateizer a precizat ca legea nu este complicata si ca detaliile vor fi stabilite prin norme de aplicare. Toata lumea este de acord ca denominarea inseamna taierea a patru zerouri, dar lucrurile nu se opresc aici si sunt cu atat mai complicate pentru agentii economici, mai ales ca a ramas foarte putin timp pana pe 1 iulie.

Casele de marcat – in aer

Agentii economici au la dispozitie 72 de ore pentru modificarea caselor de marcat, pentru ca acestea sa poata lucra cu zecimale. Dar spun ca timpul nu este de ajuns, deoarece la nivelul judetului Constanta sunt cateva mii de astfel de aparate de marcat electronice fiscale. Ele pot functiona legal pana pe 4 iulie. In caz contrar, Fiscul poate aplica amenzi de zeci de milioane de lei. Procesul de modificare nu este simplu, deoarece trebuie schimbate unele componente din casele de marcat. Inlocuirea memoriei fiscale se face numai de catre distribuitorii autorizati, in prezenta organului fiscal in raza caruia sunt instalate. De asemenea, acestea trebuie modificate pentru a avea spatii si pentru ambele emisiuni monetare.

Raiul bisnitarilor

Incepand cu 1 iulie, facturile la utilitati, ratele la banca sau orice alte acte taxe percepute vor fi intocmite in leul nou. Nu ar trebui ca acest lucru sa constituie o noutate, deoarece, de la 1 martie 2005, afisarea preturilor se face dual, tocmai pentru a obisnui populatia. Problemele vor aparea in momentul platilor si al incasarii restului, pentru ca se va lucra atat cu lei noi, cat si cu cei vechi. La cumparaturi de 40.000 lei vechi, la care se plateste cu o bancnota de 100.000 lei vechi, se poate da rest 50.000 lei vechi si 1 leu nou sau se poate plati cu 10 lei noi si se pot primi rest 5 lei noi si 10.000 lei vechi. Cu siguranta bisnitarii din piete vor incerca sa-i pacaleasca pe batrani, care ar trebui sa umble cu calculatorul dupa ei ca sa nu fie inselati.

Bancnote noi

“Denominarea este actiunea de reducere a valorii nominale a instrumentelor monetare”, spune Camelia Ardelean, director in Banca Nationala a Romaniei, filiala Constanta. Mai simplu, din valoarea actuala a banilor se vor taia patru zerouri. Incepand din 1 iulie, pe piata vor aparea sase bancnote; cinci au deja corespondent (1, 5, 10, 50, 100 lei), iar una va fi noua. Este vorba de cea de 500 de lei, care echivaleaza cu 5 milioane lei vechi. Toate bancotele vor fi tiparite pe suport polimer, ceea ce le mareste durata de viata, si au dimensiunile bancnotelor euro, pentru ca trecerea la moneda unica europeana sa se faca mai usor.
Camelia Ardelean adauga ca emisiunile monetare vechi si noi vor circula impreuna pana la sfarsitul anului 2006. Leii actuali vor putea fi preschimbati si dupa aceasta data, pe o perioada nelimitata, numai la filialele BNR si la institutiile de credite autorizate. Tot ca o noutate, dupa 15 ani vor reaparea banii, subdiviziunea leului, cu patru valori: 1, 5, 10 si 50 de bani.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă