10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialELDR - Cel mai important sprijin al Romaniei pentru aderarea la Uniunea...

ELDR – Cel mai important sprijin al Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana

Partidul Liberal Democrat European sustine fara rezerve integrarea europeana a Romaniei, nu ca un gest in favoarea Guvernului de la Bucuresti, ci bazandu-se pe faptul ca aderarea tarii noastre va fi si in interesul UE. Impresionat de progresele realizate de Guvernul Tariceanu in procesul de aderare, liderii liberalilor europeni au mentionat ca se intorc la Bruxelles cu o perceptie optimista si pozitiva despre Romania.

Reporter: Domnule Calin Popescu-Tariceanu, saptamana trecuta o delegatie importanta a liberalilor europeni a venit la Bucuresti. Se datoreaza aceasta vizita faptului ca Romania are in acest moment un prim-ministru liberal?
Calin Popescu-Tariceanu: Presedintele Partidului Liberal Democrat European (ELDR), Annemie Neyts, si pre-sedintele Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), Graham Watson, s-au aflat la Bucuresti, in perioada 8-9 februarie 2006, intr-o vizita de evaluare a stadiului reformelor din Romania si a indeplinirii angajamentelor legate de Uniunea Europeana. Vizita a fost programata cu cateva luni in urma si a avut ca scop formarea unei imagini clare privind evolutia Romaniei in parcursul european, tinand cont ca in luna mai va fi prezentat Raportul Comisiei Europene. In ceea ce priveste faptul ca Romania are in acest moment un prim-ministru liberal, am exprimat destul de clar ideea ca imi doresc ca Romania sa devina membra a Uniunii Europene nu datorita sprijinului politic pe care il poate obtine din partea statelor sau grupurilor europene politice, ci pe baza capacitatilor de a-si indeplini angajamentele, deci pe baza propriilor merite.
R: Ne puteti prezenta pe scurt cele doua structuri politice care s-au aflat la Bucuresti?
C.P.T.: ELDR, asa cum ii spune numele, reuneste mai multe partide liberale din Europa, in timp ce ALDE sau Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa este grupul parlamentar liberal, al treilea grup ca marime din Parlamentul European. In urma Congresului ELDR de la Bratislava, desfasurat intre 23-24 septembrie 2005, eu am obtinut, pentru a doua oara, un mandat de vicepresedinte al acestui partid european. Iar din toamna trecuta, euro parlamentarii PNL sunt membrii ai ALDE, actionand ca membri cu drepturi depline ai acestui grup politic. Alianta Liberalilor si Democratilor cuprinde 90 de membri din 16 tari ale Uniunii Europene.
R: Care credeti ca va fi mesajul pe care il vor transmite la Bruxelles reprezentantii liberalilor din Europa, in urma acestei vizitei?
C.P.T.: La finalul discutiilor purtate la Bucuresti, liderii liberalilor europeni au declarat ca vor sprijini eforturile de integrare ale tarii noastre in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Colegii nostri europeni au declarat ca sunt impresionati de ceea ce au vazut si au mentionat ca se intorc la Bruxelles cu o perceptie optimista si pozitiva despre tara noastra.
R: Ce argumente ati sustinut in favoarea Romaniei pentru a obtine un sprijin atat de important?
C.P.T.: Presedintele ELDR, Annemie Neyts, a subliniat ca, de la instalarea actualului Guvern, eforturile de pregatire pentru integrarea in Uniunea Europeana au fost accelerate si intarite in toate domeniile. Presedintele ELDR mi-a transmis un mesaj incurajator si, daca citez oarecum exact, aceasta pre-ciza ca "este impresionant de constatat cate lucruri s-au realizat”. Liberalii eu-ropeni au mai spus ca nu au vazut aceste reforme in vizitele din perioada 2000-2003. Deplasarea la Bucuresti le-a permis sa evalueze de aproape reformele inregistrate, iar de acum inainte se vor putea pronunta cu mai multa autoritate in cadrul Parlamentului European. Convingerea lor este ca aderarea Romaniei va fi in interesul tarii noastre, dar si al Uniunii Europene. Acest lucru nu inseamna ca Romania trebuie sa isi diminueze eforturile pentru indeplinirea angajamentelor luate in procesul de aderare. Pentru a face fata conditiilor pe care UE le impune, Romania trebuie sa demonstreze ca este o tara cu adevarat europeana, ca a asimilat si respecta standardele europene.
R: Cum vad liberalii europeni aceasta campanie de anchetari declansata recent?
C.P.T.: Liberalii europeni provin dintr-o societate in care clasa politica nu e deasupra legii si acest lucru trebuie sa se regaseasca si la noi. Justitia romana trebuie sa se desprinda de trecut si sa investigheze toate cazurile de coruptie, indiferent de consecinte. Pot sa va mai spun ca liberalii europeni apreciaza reforma justitiei si cred ca astfel se consolideaza cu adevarat statul de drept.
R: Ati mentionat faptul ca sunteti vicepresedinte al ELDR. Reprezinta aceasta un atu pentru Romania?
C.P.T.: Intre PNL si liberalii europeni exista legaturi consolidate in timp, legaturi bazate pe incredere si priete-nie. Cred ca aceste legaturi nu au folosit numai PNL, ci si Romaniei in aceasta perioada extrem de complicata, de aderare la Uniunea Europeana. Sprijinul politic in Parlamentul European pentru aderarea Romaniei este unul esential. Tara noastra are nevoie de un suport politic consistent si grupul liberal din Parlamentul European este cel care a avut o atitudine constanta in favoarea aderarii la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007. Dar cel mai elocvent exemplu este cel al sprijinului acordat de liberalii olandezi, care au facut alianta cu adversarii lor traditionali, social-democratii, pentru ca Parlamentul de la Haga sa ratifice tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei. De aceea, cred ca este nevoie ca legaturile cu ELDR si ALDE sa fie mentinute, sa fie stranse, pentru ca avem nevoie in continuare de o prietenie politica consistenta, cum este cea pe care ne-o arata liberalii europeni.
R: Discutiile de la Bucuresti au atins si problema fuziunii PNL-PD. Cum percep aceasta miscare politica liberalii europeni?
C.P.T.: PNL este membru al familiei liberale europene din 1997, odata cu afilierea partidului liberal la ELDR. Iar relatia noastra, care dureaza de aproape 10 ani, a fost caracterizata de o cooperare si colaborare extrem de stransa. in privinta fuziunii PNL-PD, liberalii europeni au spus ca sunt decisi sa continue colaborarea cu PNL si ca ar fi incantati daca si PD li s-ar alatura. Noi am propus, inca de anul trecut, Partidului Democrat sa fuzionam si sa ne regasim sub umbrela liberalilor europeni, deoarece aliatii nostri se retrasesera din Internationala Socialista. Cred ca anul trecut a fost ratat cel mai prielnic moment, dar sunt convins ca fuziunea se poate face in continuare daca exista dorinta sincera. Si mai cred ca nu exista nici un impediment sa ne reunim sub umbrela europeana liberala, tinand cont ca nu exista nici o incompatibilitate intre partidele noastre politice, intre programul politic al PNL si cel al PD.
R: In final, cum apreciati eventuala afiliere a partidului rezultat in urma fu-ziunii PNL-PD la PPE?
C.P.T.: Proiectul de afiliere al noii formatiuni rezultate in urma fuziunii PNL-PD, la Partidul Popular European, este un proiect greu fezabil pentru ca democratii nici nu sunt membrii cu drepturi depline, iar procedura dureaza de obicei mai mult de un an. Cu alte cuvinte, ar insemna sa ne ducem intr-o constructie politica unde nu vom avea un statut clar, vom fi unul din multii petitori ai acestui grup politic european care detine, pentru moment, suprematia in Parlamentul European. Dar ce mi se pare mai ciudat este si faptul ca nu se tine cont de urmatorul aspect: ne indreptam spre o familie europeana care nu are increderea si convingerea ca Romania trebuie sa intre in UE. Cum sa putem explica acest lucru colegilor nostri din PNL, care nu au intrat in partid din oportunism, ci din convigere pentru valorile liberale.

Cele mai citite

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...
Ultima oră
Pe aceeași temă