10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarele turnatorilor, plimbate intre instante

Dosarele turnatorilor, plimbate intre instante

– O serie de persoane publice asteapta verdictul Justitiei, dupa ce au fost declarate colaboratori ai Securitatii de catre CNSAS.

– Pe lista turnatorilor se afla primarul din Zlatna ori fostul rector al Universitatii "1 Decembrie" din Alba Iulia.

Dosarele in care cateva persoane publice din Alba pentru care CNSAS a solicitat in Justitie constatarea colaborarii cu fosta Securitate sunt plimbate intre instantele de judecata. Initial, cererile au fost transmise Tribunalului Bucuresti, insa, dupa mai multe termene, aceasta instanta a decis ca nu este competenta sa le judece. In aceasta situatie se afla dosarele primarului din Zlatna, Silviu Ponoran, si al lui Iacob Mirza, fost rector al Universitatii "1 Decembrie 1918". In cazul lui Iacob Mirza, Tribunalul a decis "transferul" dosarului la Curtea de Apel Bucuresti la termenul din 8 decembrie 2008, in timp ce cauza lui Ponoran a avut aceeasi soarta la termenul din 9 decembrie. Pe rol se mai afla dosarul fostului presedinte al PNTCD Alba, Alin Popa. Urmatorul termen in acest dosar este in 18 decembrie.

Primarul Silviu Ponoran este acuzat de CNSAS ca ar fi furnizat note informative semnate cu numele conspirative "Nicu" si "Panait". CNSAS sustine, in actiunea depusa in instanta, ca Silviu Ponoran ar fi dat note informative despre gazdele sale in studentie, care ascultau Radio Europa Libera si erau adeptii cultului "Martorii lui Ievoha". Primarul din Zlatna ar fi fost recrutat in anul 1983, in timp ce era student.
Istoricul Iacob Mirza este acuzat, de asemenea, ca a semnat mai multe note informative, cu numele conspirativ "Partenie". Mirza ar fi fost racolat de Securitate in anul 1980, cand muncea ca bibliotecar la Biblioteca "Bathyaneum" din Alba Iulia. Printre sarcinile trasate istoricului erau "urmarirea discutiilor si comentariilor care se fac pe marginea Congresului (Congresul Mondial de Istorie din 1980)" sau "cunosterea prezentei si preocuparilor strainilor veniti la biblioteca".

 

Fostul presedinte al PNTCD Alba, Alin Ioan Popa, a avut, potrivit documentelor din dosar, numele conspirativ "Globo" si a oferit note informative in perioada 1985-1987. In 1987, ofiterul sau de legatura a solicitat clasarea dosarului personal al lui Alin Ioan Popa, dupa ce a notat ca acesta este pretabil pentru recrutare si ca i-a fost luat un angajament scris in acest sens. Cel mai celebru caz din Alba pentru care CNSAS a dat verdict de colaborare cu Securitatea este cel al arhiepiscopului ortodox Andrei Andreicut. Acesta a obtinut, insa, anularea "verdictului" in instanta, pe o chestiune de procedura.

Cele mai citite

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...
Ultima oră
Pe aceeași temă