12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCheltuieli anticriză în Bistriţa

Cheltuieli anticriză în Bistriţa

Peste 50.000 de euro vor fi cheltuiţi, la Bistriţa, pentru un plan local de combatere a efectelor crizei. Majoritatea banilor provin, însă din fonduri europene, de la bugetul local urmând să fie cheltuiţi doar 4.000 de euro. Primăria Bistriţa a aderat la ESIMEC (Economic Strategy and Innovation in Medium size Cities), un proiect de capitalizare prin care se oferă autorităţilor locale şi regionale din diverse ţări ale UE instrumente specifice pentru a elabora strategii economice şi inovatoare în vederea combaterii efectelor crizei economice. Potrivit autorităţilor, principalul obiectiv al proiectului este acela de a dezvolta strategii economice inovatoare pentru oraşele de mărime medie. Astfel, oraşele ar urma să fie sprijinite astfel încât să facă faţă efectelor crizei economice şi financiare, şi de a promova un nou model de dezvoltare bazat pe Agenda de la Lisabona şi Agenda de la Gothenburg.

Discuţii pentru strategie

„Strategiile vor fi inovative deoarece vor capitaliza valori şi specifice locale, precum şi bune practici. În contextul actualei crize economice, Bistriţa are nevoie de elaborarea unui plan local de acţiune şi a unei strategii economice şi de inovare pe termen lung”, a declarat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.
În prima etapă a proiectului, au avut loc întâlniri ale partenerilor, o vizită de lucru la Bistriţa a liderului de proiect, dar a fost elaborat şi un studiu de caz privind profilul fiecărui partener.
În perioada următoare, banii europeni vor fi cheltuiţi pe: evenimentul de lansare a celei de a doua faze a proiectului, evenimente transnaţionale, evenimentul final de diseminare a proiectului, întâlniri ale Grupului Local de Suport URBACT II, elaborarea Planului Local de Acţiune.
Valoarea totală a proiectului pentru municipiul Bistriţa, în calitate de partener, este de 53.304 de euro pentru ambele faze ale proiectului.

Trei surse de finanţare

Pentru prima fază a proiectului, valoarea acestuia este de 8.700 de euro, din care asistenţă financiară nerambursabilă 80%, cofinanţare naţională 13% şi o contribuţie proprie de 609 euro, ce reprezintă 7% din valoarea proiectului. Pentru cea de-a doua fază a proiectului, de implementare, valoarea este de 44.604 de euro, din care asistenţă financiară nerambursabilă FDER 80%, cofinanţare naţională 13% şi contribuţie proprie – 3.122,28 de euro, adică 7%.

Cele mai citite

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă