Timmermans: Toate statele UE ar trebui să accepte căsătoria între persoanele de acelaşi sex

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans a îndeamnat la recunoaşterea căsătoriei între persoane de acelaşi sex în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), după modelul SUA care a legalizat căsătoria între persoanele de același sex în toate statele americane.

Share

Andra Dolana 0 comentarii

Actualizat: 30.06.2015 - 14:19

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans a îndeamnat la recunoaşterea căsătoriei între persoane de acelaşi sex în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), după modelul SUA care a legalizat căsătoria între persoanele de același sex în toate statele americane, potrivit Mediafax

"Comisia ar trebui să avanseze şi să încerce să obţină ca toate statele UE să accepte fără rezerve căsătoria între persoane de acelaşi sex ca pe celelalte căsătorii", a declarat Timmermans la o gală organizată săptămâna trecută de către ILGA-Europe, o organizaţie nonguvernamentală (NGO) care apără drepturile LGBT, relatează site-ul EUObserver.

Propunerea lui Timmermans, presiune politică?

Însă CE nu poate propune proiecte cu privire la căsătorie şi familie, politici rezervate guvernelor naţionale. Astfel, susţinerea deschisă a lui Timmermans este percepută de către capitale ca o presiune politică.

"Aceasta este o problemă care-i este foarte apropiată lui, personal, şi îmi imaginez că s-a adresat personal statelor UE, fără să se gândească la contextul UE", a declarat un purtător de cuvânt ILGA-Europe.

Citește și: REPORTAJ. Marșul Diversității în București: Nu suntem doar niște litere - LGBT. Vrem drepturi egale

Căsătoriile între persoane de acelaşi sex în UE sunt recunoscute în Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Spania, Suedia şi Marea Britanie, cu excepţia Irlandei de Nord.

Finlanda a adoptat un pachet de legi cu privire la egalitatea căsătoriei, dar care urmează să intre în vigoare în 2017. Slovenia este, de asemenea, pe cale să accepte căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dar ar putea să recurgă la un referendum.

Recunoaștere reciprocă în statele UE

În schimb, ILGA-Europe şi-a exprimat speranţa ca Bruxelles-ul să exercite presiuni în vederea recunoaşterii reciproce, în cadrul principiului mai larg al libertăţii de mişcare, care este de competenţa UE.

Acest lucru presupune o recunoaştere a cuplurilor de acelaşi sex căsătorite ca atare, indiferent de locul în care trăiesc în UE.

Timmermans este de acord cu acest lucru. El a declarat, la gala respectivă, că este necesar ca statele UE în care căsătoria între persoane de acelaşi sex este interzisă "să aibă decenţa să respecte decizia altor ţări care au recunoscut căsătoria între persoane de acelaşi sex".

"Faptul că atunci când oamenii care se mută în altă ţară dau peste tot felul de probleme idioate, cu care cuplurile căsătorite care nu sunt de acelaşi sex nu se confruntă niciodată, cred că este o ruşine", a spus vicepreşedintele CE.

Citește și: REPORTAJ. Un subiect tabu: hărţuirile prin care trec elevii homosexuali din liceele româneşti

ILGA consideră că lipsa unei asemenea recunoaşteri ridică o problemă majoră cuplurilor transferate, de exemplu, de către o companie din Franţa către o subsidiară din Austria.

"Noi o considerăm o problemă de libertate de mişcare, deoarece lipsa recunoaşterii reciproce subminează întregul principiu", a declarat purtătorul de cuvânt ILGA-Europe.

Problema copiilor cuplurilor de acelaşi sex

Recunoaşterea reciprocă se aplică, de asemenea, copiilor cuplurilor de acelaşi sex.

Dacă un cuplu de lesbiene căsătorite din Danemarca îşi ia copilul în vacanţă în Italia, atunci mama non-biologică nu mai are niciun drept ca părinte sau ca partener. Dacă o mamă biologică şi un copil ajung într-un spital, în Italia, atunci mama non-biologică nu va avea niciun drept în legătură cu ei, conform legii italiene.

Cuplurile de acelaşi sex pot să aleagă să evite ţările care nu recunosc asemenea drepturi. Însă destinaţiile care le rămân în UE ar fi puternic limitate.

În afară de Italia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburgul, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Ungaria nu recunosc drepturi coparentale.

Însă Timmermans a declarat că singurul lucru de care au nevoie copiii sunt nişte părinţi iubitori. "Cui îi pasă dacă aceşti doi părinţi iubitori sunt doi bărbaţi sau două femei?", a spus el.

Citește totul despre:

Comentarii