16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin nu va trimite trupe terestre în Siria. Care este obiectivul Rusiei...

Putin nu va trimite trupe terestre în Siria. Care este obiectivul Rusiei în conflictul sirian

Președintele rus Vladimir Putin a spus, în cadrul unui interviu televizat, că obiectivele militarilor ruși în Siria sunt de a “stabiliza autoritățile legitime” de la Damasc. Liderul rus a anunțat și faptul că Rusia nu va trimite trupe terestre pe teritoriul sirian.

Putin a declarat, în cadrul interviului pentru Rossiya, că Rusia și-a informat din timp partenerii cu privire la planurile de a lansa o campanie de raiduri aeriene în Siria, operațiune despre care a subliniat că a fost minuțios pregătită, conform Agerpres.

Întrebat despre posibilitatea ca Rusia să desfășoare trupe la sol în Siria, Putin a exclus această opțiune. ‘Nu intenționăm să o facem, iar prietenii noștri sirieni știu foarte bine acest lucru’, a indicat președintele rus.

Citește și Forţele regimului sirian câştigă în faţa rebelilor. Rusia a ajutat

În pofida demonstrației de forță a Rusiei în Siria, liderul de la Kremlin a apreciat că Rusia nu a intrat într-o ‘cursă a înarmării’ cu statele occidentale. ‘Nu este vorba despre o cursă a înarmării, ci de faptul că armele moderne se perfecționează și se schimbă. În alte țări această evoluție este chiar mai rapidă. Din acest motiv trebuie să ne adaptăm’, a explicat președintele rus, după ce au apărut numeroase relatări că Rusia testează în Siria noi tipuri de arme.

În același timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele aeriene ruse au atacat în ultimele 24 de ore 63 de obiective aparținând ‘grupărilor teroriste’ din Siria în provinciile Hama, Latakia, Idleb și Raqa, fiind lovite efectiv 53 de poziții ale acestor grupări, un centru de comandă, patru tabere de instrucție și șapte depozite de muniții.

Armata rusă susține că, în urma interceptării comunicațiilor dintre combatanții grupării jihadiste Statul Islamic, a constatat o stare de ‘panică ce se amplifică’ în rândurile acestora, la 12 zile după începerea raidurilor aeriene ruse.

Ministerul rus al Apărării a mai anunțat că s-au înregistrat progrese în discuțiile purtate cu Washingtonul pentru evitarea unor incidente nedorite în spațiul aerian sirian între avioanele ruse și cele ale coaliției antijihadiste conduse de SUA.

Tot duminică, Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG ce reprezintă opoziția moderată siriană, a anunțat că ramura siriană a organizației teroriste al-Qaida, Frontul al-Nusra, a lansat un apel la mobilizare generală pentru facțiunile islamiste și rebelii sirieni, cerându-le acestora să pornească o contraofensivă împotriva trupelor siriene. Acestea din urmă, sprijinite de aviația rusă, au lansat joi o puternică ofensivă în nordul provinciilor Hama și Latakia, unde au reușit să recucerească mai multe localități și puncte strategice.

Rusia susține că operațiunea sa militară în Siria este îndreptată exclusiv împotriva grupărilor teroriste, precum Statul Islamic, dar multe țări occidentale acuză Rusia că atacă și grupările opoziției moderate siriene.

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă