13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialOsama, prins "cu pantalonii în vine". Teroristul, neînarmat în timpul raidului

Osama, prins “cu pantalonii în vine”. Teroristul, neînarmat în timpul raidului

Noi informaţii de la Casa Albă stârnesc controverse în cazul asasinării infamului liderl al Qaeda, Osama bin Laden. După ce SUA au făcut publice informaţiile legate de misiunea “Geronimo” a echipei SEAL, marţi, un oficial american a făcut public un amănunt omis: bin Laden nu era înarmat şi nu a luat parte la schimbul de focuri, potrivit TheDailyBeast.com.

Într-o conferinţă de presă a Casei Albe, purtătorul de cuvânt Jay Carney a “clarificat” câteva detalii legate de operaţiunea “Geronimo”, în cadrul căreia a fost ucis Osama bin Laden. Liderul al Qaeda nu era înarmat când a fost împuşcat şi ucis, a declarat Carney. Din informarea CIA pe care acesta o citea la conferinţă, un alt amănunt important a fost acela că Osama nu şi-a folosit una dintre soţii drept scut, cum s-a vehiculat în presă.

“Testamentul” lui bin Laden

Cu toate că Osama este mort, oficialii americani nu exclud varianta ca o înregistrare făcută de acesta să fie făcută publică, post-mortem, în curând. Luni, oficialii erau îngrijoraţi că unul dintre curierii al Qaeda vor scoate la lumină o casetă a răposatului lor lider, cu ameninţări legate de posibila lui moarte.

Surse spun că respectiva casetă nu a fost făcută cu mult timp înaintea asasinatului, cu toate serviciile de intelgenţă americane au declarat că bin Laden nu avea cum să afle că va fi ucis. Deocamdată, nu se ştie dacă înregistrarea este în format video sau audio.

Casa Albă, împreună cu mass-media, va trebui să decidă dacă respectiva casetă va fi dată publicităţii. Un astfel de gest ar putea întări şi mai tare imaginea de “martir” a lui Osama bin Laden. Deocamdată, preşedinţia americană dezbate publicarea fotografiei oficiale a cadavrului teroristului.

“Geronimo”

Echipa 6 a forţelor Navy SEAL au folosit patru elicoptere pentru a pătrunde în palatul lui bin Laden. A urmat un schimb de focuri, în timpul căruia liderul terorist a fost împuşcat în cap. Alături de el, au mai fost ucise câteva persoane, inclusiv unul dintre fii lui, precum şi una dintre soţiile. În timpul misiunii, unul dintre elicoptere a suferit o defecţiune fizică şi a fost abandonat.

Forţele SUA au părăsit locul în restul de trei elicoptere, împreună cu rămăşiţele lui Osama bin Laden. Operaţiunea a durat 40 de minute. Căutarea lui bin Laden a durat aproape 10 ani.

Trupul teroristului a fost transportat pe portavionul USS Carl Vinson, din nordul Mării Arabiei. Apoi, a fost spălat şi învelit într-un cearşaf alb şi coborât în apă. La eveniment au fost citite mesaje cu tentă religioasă, care au fost traduse în limba arabă.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă