ONU cere măsuri imediate pentru încetarea violenței în Myanmar

Consiliul de Securitate al ONU a cerut miercuri "măsuri imediate" pentru încetarea violenței în Myanmar, la finalul primei sale reuniuni de la începutul exodului minorității rohingya, în luna august.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2017 - 23:57

Consiliul de Securitate al ONU a cerut miercuri "măsuri imediate" pentru încetarea violenței în Myanmar, la finalul primei sale reuniuni de la începutul exodului minorității rohingya, în luna august, transmite AFP citată de Agerpres.

Cei 15 membri ai Consiliului și-au exprimat "preocuparea profundă în fața situației" actuale din Myanmar și a folosirii "excesive" a forței, a adăugat președintele în exercițiu al acestui for, ambasadorul etiopian Tekeda Alemu, într-o declarație pentru presă susținută după ședința care s-a desfășurat cu ușile închise.

Toți membrii Consiliului au fost de asemenea de acord cu "importanța unei soluții pe termen lung a situației din statul Rakhine" și au chemat guvernul din Myanmar să-și concretizeze promisiunile de facilitare a primirii ajutorului umanitar de cei care au nevoie.

Înaintea acestei reuniuni, consiliera de stat Aung San Suu Kyi — șefa de facto a guvernului din Myanmar — a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, că și-a anulat deplasarea la Adunarea Generală a ONU, în contextul în care guvernul său este acuzat pentru criza legată de musulmanii rohingya.

De la începutul izbucnirii violențelor la 25 august, peste 370.000 de musulmani rohingya din Myanmar s-au refugiat în Bangladesh-ul vecin, fugind din calea unei operațiuni a armatei birmaneze.

Conform EFE, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut la rândul său, miercuri, autorităților din Myanmar "să suspende acțiunile militare, să pună capăt violenței, să protejeze statul de drept și să permită ajutorul umanitar".

Într-o conferință de presă, întrebat dacă ceea ce se întâmplă reprezintă o "purificare etnică", liderul ONU a apreciat că nu există o altă formă mai bună de a descrie situația în condițiile în care o treime din musulmanii rohingya au fost nevoiți să fugă din țară.

Militanți Rohingya au atacat în 25 august mai multe posturi de poliție și o unitate militară din statul Rakhine, situat în nord-vestul Myanmarului. Confruntările care au urmat și o contraofensivă a armatei birmaneze s-au soldat cu cel puțin 400 de morți și exodul a zeci de mii de persoane către țara vecină Bangladesh. Cel puțin un milion de etnici Rohingya trăiesc în nord-vestul Myanmarului și de mai multe decenii fac obiectul persecuțiilor, inclusiv al restricțiilor asupra libertății de mișcare. Armata birmaneză a anunțat că desfășoară operațiuni contra 'teroriștilor extremiști' pentru a-i proteja pe civili.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...