15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialO companie chineză, care a semnat contracte cu statul român, acuzată de...

O companie chineză, care a semnat contracte cu statul român, acuzată de Washington de spionaj nuclear

Compania chineză cu care statul român a semnat memorandumul pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este acuzată de spionaj nuclear, de către guvernul Statelor Unite, informează Departamentul de Justiție american, citat de The Guardian, informează HotNews.ro.
  
Potrivit actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation și această companie au conspirat în mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear în China fără aprobarea SUA, „cu intenția de a asigura un avantaj pentru Republica Populară China”.   

Procurorul general adjunct al SUA, John P. Carlin a spus că „Allen Ho, la indicațiile unei companii chineze de energie nucleară deținută de stat ar fi abordat și recrutat experți nucleari rezidenți în SUA pentru a furniza asistență integrală pentru dezvoltarea și producerea de material nuclear special în China. El a făcut acest lucru fără să se înregistreze la Departamentul de Justiție ca agent al unei națiuni străine și fără autorizație din partea Departamentului SUA pentru Energie”, a explicat procurorul general adjunct.  

Ho ar fi lucrat ilegal pentru China din 1997 până în aprilie 2016, se spune în actul de acuzare. Pedeapsa maximă pentru conspirații pentru angajarea și participarea ilegală în dezvoltarea de material nuclear în afară SUA este de închisoare pe viață și amendă de 250.000 de dolari.   
  
 Ho este născut în China și a obținut pașaport SUA, având dublă cetățenie. 

În 9 noiembrie, nuclearelectrica a semnat Memorandumul de Înțelegere privind construirea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă cu reprezentanții companiei China General Nuclear Power Corporation. Potrivit memorandumului, cele două părți vor înființă o companie de proiect, de tip joint-venture, în care compania chineză va deține o participație de cel puțin 51% și care va prelua valoarea investiției Nuclearelectrica în filială să EnergoNuclear SA.

 

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă