O companie chineză, care a semnat contracte cu statul român, acuzată de Washington de spionaj nuclear

Compania chineză cu care statul român a semnat memorandumul pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este acuzată de spionaj nuclear, de către guvernul Statelor Unite, informează Departamentul de Justiție american.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 11.08.2016 - 10:10

Compania chineză cu care statul român a semnat memorandumul pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este acuzată de spionaj nuclear, de către guvernul Statelor Unite, informează Departamentul de Justiție american, citat de The Guardian, informează HotNews.ro.
  
Potrivit actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation și această companie au conspirat în mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear în China fără aprobarea SUA, „cu intenția de a asigura un avantaj pentru Republica Populară China”.   

Procurorul general adjunct al SUA, John P. Carlin a spus că „Allen Ho, la indicațiile unei companii chineze de energie nucleară deținută de stat ar fi abordat și recrutat experți nucleari rezidenți în SUA pentru a furniza asistență integrală pentru dezvoltarea și producerea de material nuclear special în China. El a făcut acest lucru fără să se înregistreze la Departamentul de Justiție ca agent al unei națiuni străine și fără autorizație din partea Departamentului SUA pentru Energie”, a explicat procurorul general adjunct.  

Ho ar fi lucrat ilegal pentru China din 1997 până în aprilie 2016, se spune în actul de acuzare. Pedeapsa maximă pentru conspirații pentru angajarea și participarea ilegală în dezvoltarea de material nuclear în afară SUA este de închisoare pe viață și amendă de 250.000 de dolari.   
  
 Ho este născut în China și a obținut pașaport SUA, având dublă cetățenie. 

În 9 noiembrie, nuclearelectrica a semnat Memorandumul de Înțelegere privind construirea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă cu reprezentanții companiei China General Nuclear Power Corporation. Potrivit memorandumului, cele două părți vor înființă o companie de proiect, de tip joint-venture, în care compania chineză va deține o participație de cel puțin 51% și care va prelua valoarea investiției Nuclearelectrica în filială să EnergoNuclear SA.

 

Citește totul despre:

Comentarii