Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

ISIS a produs economiei Irakului pagube de peste 100 de miliarde de dolari

Premierul irakian Haider al-Abadi a estimat sâmbătă la 'peste 100 miliarde de dolari' pagubele provocate de gruparea Stat Islamic (SI) în cei trei ani în care a ocupat mari teritorii din țară.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 11.11.2017 - 17:40

Premierul irakian Haider al-Abadi a estimat sâmbătă la 'peste 100 miliarde de dolari' pagubele provocate de gruparea Stat Islamic (SI) în cei trei ani în care a ocupat mari teritorii din țară, transmite AFP citată de Agerpres.

'Pagubele ocupației Stat Islamic asupra orașelor irakiene se ridică deja la peste 100 miliarde de dolari', a afirmat Abadi, cu prilejul unei vizite la Kerbala, oraș sfânt al șiiților, unde vineri s-a încheiat un important pelerinaj.

'Și nu este vorba aici decât de pagubele provocate economiei și infrastructurilor', a explicat el.

Statul Islamic a cucerit în 2014 aproape o treime din teritoriul irakian, la nord și la vest de Bagdad, unde a distrus o parte din vestigiile Mesopotamiei antice.

La Mosul, al doilea oraș al țării, jihadiștii au jefuit tezaure preislamice, au dinamitat emblematica moschee al-Nouri și minaretul acestuia înclinat, datând din secolul al XII-lea, și au dat foc bibliotecii principale.

Luptele pentru alungarea SI au distrus mari părți din orașele pe acesta le ocupase. Costul total al reconstrucției în Irak a fost estimat între 700 și 1.000 miliarde de dolari.

Sâmbătă, trupele irakiene au lansat o amplă operațiune vizând recucerirea ultimei localități din mâinile jihadiștilor, Rawa, precum și 'curățarea zonelor deschise din deșertul' din vestul țării, a declarat premierul Abadi, care este și comandantul-șef al armatei.

Citește totul despre:

Comentarii