Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Scandalul sexual de la Universitatea din Reșița: Soția lui Frunzăverde, audiată la PICCJ

Soţia lui Sorin Frunzăverde, Doina Frunzăverde, este audiată, joi, la PICCJ,în calitate de martor, în dosarul în care mai mulţi profesori sunt cercetaţi pentru că ar fi luat mită între 300 şi 400 de euro de la studenți, pentru promovarea unor examene.

Share

Andra Mitu 0 comentarii

Actualizat: 23.07.2015 - 12:03

Soţia lui Sorin Frunzăverde, Doina Frunzăverde, este audiată, joi, la PICCJ,în calitate de martor, în dosarul în care mai mulţi profesori sunt cercetaţi pentru că ar fi luat mită între 300 şi 400 de euro de la studenți, pentru promovarea unor examene, informează Mediafax.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, în 9 iulie, 18 percheziții la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reșița și la locuințele unor profesori de la această unitate de învățământ superior, suspectați că au primit între 300 şi 400 de euro de la studenți pentru promovarea unor examene.

Citește și: Stenograme INCENDIARE. Cum cerea un profesor favoruri sexuale de la o studentă pentru promovarea examenelor

"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fac cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, luare de mită şi dare de mită săvârşite de către cadre didactice universitare şi studenţi, constând în condiţionarea promovării examenelor de primirea unor sume de bani, chiar şi în condiţiile în care studenţii nu se prezentau la examen, precum şi în tranzacţionarea unor lucrări de licenţă elaborate/susţinute în anii anteriori contra unor sume de bani percepute de la cursanţi, cuprinse între 300 și 400 de euro pe lucrare", potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casație și Justiție.

În urma percheziţiilor, trei profesori și mai mulți studenți de la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa, între care şi preşedintele Senatului universităţii, Marian Mihăilă, au fost audiaţi la Parchetul Tribunalului Caraş-Severin.

Citește și: Sancțiuni pentru profesorii care cereau favoruri sexuale pentru promovarea examenelor

Ulterior, conferenţiarul universitar Florinel Ionel Franţ a fost reţinut pentru trafic de influenţă în formă continuată şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, în timp ce conferenţiarul universitar Irina Oriol a fost reţinut pentru trafic de influenţă în formă continuată. Cei doi au fost apoi arestaţi preventiv.

Totodată, preşedintele Senatului universităţii, Marian Mihăilă, asistentul universitar Ruxana Ghiţă şi lectorul universitar Mihai Vişan sunt cercetaţi sub control judiciar, pentru luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu în formă continuată.

La acţiunea din 9 iulie a fost orgnaizat şi un flagrant, asupra conferenţiarului universitar Irina Oriol fiind găsită atunci suma de 300 de lei, dar şi un parfum, în valoare de 194 de lei, care, potrivit anchetatorilor, reprezintă "bunuri oferite de investigatorul sub acoperire, pretinse anterior de inculpată pentru a-şi trafica influenţa pe lângă un cadru didactic examinator, în vederea promovării unui examen de restanţă".

Anchetatorii susţin că Oriol a dictat subiectele pentru examenul ce urma să fie susţinut a doua zi, punându-i la dispoziţie investigatorului inclusiv materiale de curs.

Preşedintele Senatului Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa, Marian Mihăilă, mai are o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, după ce a intermediat o mită pentru Cătălin Şerban, fost vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara.

În 14 iulie, conducerea Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa anunţa că au fost luate măsuri administrative faţă de cadrele didactice cercetate, cărora le-au fost suspendate contractele de muncă şi li s-a solicitat să îşi dea demisia de la unitatea de învăţământ.

De asemenea, s-a decis punerea în practică a unei metodologii de examinare de maximă transparență, al cărei obiectiv este toleranța zero față de orice abateri de la etica universitară.

"Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că, la ora actuală, în universitate îşi desfăşoară activitatea un număr de 97 de cadre didactice. Aceste cadre didactice dispun de o foarte bună pregătire profesională, au efectuat stagii de perfecţionare la universităţi partenere din străinătate, dovedind de-a lungul anilor integritate şi responsabilitate. (…) În consecinţă, Universitatea reşiţeană doreşte să asigure opinia publică şi pe studenţii săi că situaţii de natura celor care fac obiectul anchetelor de la programul de studii «Drept European şi Internaţional» nu sunt decât cazuri regretabile, care nu reprezintă comunitatea academică în ansamblul său", arăta sursa citată.

 

Citește totul despre:

Comentarii