10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Procurorii au deschis dosar penal pentru accidentul aviatic din judeţul Iaşi,...

VIDEO. Procurorii au deschis dosar penal pentru accidentul aviatic din judeţul Iaşi, în care pilotul a murit. Primăria n-ar fi avut niciun contract cu proprietarul avionului

UPDATE 21,10: Primarul comunei Tătăruși, Costel Iosub, susține că nu a invitat niciun proprietar de avioane pentru a efectua zboruri de agrement sau acrobații și nici n-a existat vreun contract cu aceștia.

Conform declarațiilor primarului comunei, "aceste avioane au venit la Tătăruși, sunt avioane private, care au făcut o întâlnire pe care o fac de obicei în zonele în care sunt astfel de activități culturale".

Edilul a afirmat că în comună au ajuns șase avioane de mici dimensiuni din Iași, Suceava și Neamț.

"Nu-i cunoșteam și nici nu-i cunosc personal. M-au sunat și m-au întrebat dacă sunt de acord să-i primim pe raza comunei să facă o întâlnire. Am înțeles că fac întâlniri la fel cum fac și motocicliștii, periodic", a declarat Costel Iosub.

Ulterior, acesta a declarat presei că nu există niciun contract între Primăria Tătăruși și aceste persoane particulare.

"Doar au cerut voie de la proprietarul terenului. Bineînțeles, cu câteva zile înainte mi-au cerut o aprobare verbală, pe care am dat-o. E un lucru inedit pentru o comunitate rurală să apară un astfel de eveniment", a afirmat primarul.

Întrebat fiind dacă avioanele de mici dimensiuni sosite la Tătăruși prezentau siguranță, primarul Iosub a spus că nu cunoaște astfel de detalii.

"Nu pot să vă dau detalii de genul ăsta. M-a rugat un pilot, am acceptat", a spus acesta.

El a adăugat însă că a urcat la bordul avionului și a făcut un zbor deasupra comunei.

"Pot să vă spun un singur lucru. Și eu am zburat cu unul din avioane. Am urcat, am ajuns cu bine. O astfel de tragedie se putea întâmpla oricui. Ineditul e faptul că acel pilot era instructor. Ceilalți piloți spun că de la el au învățat să zboare", a mai spus Costel Iosub.

Totodată, el a mai precizat că nu știe dacă piloții aveau autorizații pentru a lua la bord și alte persoane.

"Nu pot să știu lucrul ăsta, dar probabil că, atâta timp cât m-a luat și pe mine, probabil că avea autorizație. Nu mi-a fost teamă, dar după acest incident mi-e teamă", a conchis Costel Iosub.

În ciuda tragediei, primarul nu a oprit manifestările care au fost organizate în comună cu prilejul "Zilelor Rezervației Forestiere Tătăruși". El a spus că "la noi evenimentele s-au derulat în continuare, pentru că avem contract cu artiștii și cei care au pregătit acest festival".


Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au deschis, duminică, un dosar penal după accidentul aviatic din zona localităţii Tătăruşi, în care pilotul şi-a pierdut viaţa, informează Mediafax.

Pasagerul din avion este internat în spital, în stare stabilă.

Reprezentanţii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) au ajuns duminică la Tătăruşi şi au început ancheta pentru a stabili modul în care s-a produs accidentul şi care au fost cauzele prăbuşirii.

În paralel, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au deschis un dosar penal şi fac cercetări pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă, precum şi sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute în codul aerian al României.

Potrivit unor surse judiciare, avionul care s-a prăbuşit sâmbătă era relativ nou, fiind produs în anul 2009 în Germania.


„Era un avion de mici dimensiuni, avion privat. Nici nu a apucat să decoleze bine şi s-a prăbuşit. Din păcate este o victimă, un bărbat de 63 de ani, instructor de aviaţie, de altfel, un om cu foarte multe ore de zbor, iar cealaltă persoană, rănită, este un bărbat de 33 de ani, nu era copilot. Era localnic”, a spus Şerbescu.

Pasagerul din avionul prăbuşit în comuna ieşeană Tătăruşi este în stare stabilă, însă are o fractură de bazin.

„Pacientul este internat la Clinica de Chirurgie, este stabil, conştient. El a suferit contuzie craniană, hemosinus, fractură de bazin fără deplasare, mai multe contuzii în zona . Prognosticul vital este bun”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic şef al UPU SMURD Iaşi.

Bărbatul de 33 de ani este fiul pădurarului din localitate.

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit, sâmbătă după-amiaza, în zona localităţii Tătăruşi, judeţul Iaşi, în timp ce efectua antrenamente pentru un spectacol demonstrativ ce ar fi urmat să aibă loc de Zilele Comunei. Pilotul, care avea foarte multe ore de zbor, a murit, iar un alt bărbat, localnic, a suferit răni grave, fiind transportat la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă