13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialMarea grevă, sabotată de frica concedierilor?

Marea grevă, sabotată de frica concedierilor?

Liderii sindicali au anunţat iniţial grevă generală şi de solidaritate în 31 mai în aproape toate sectoarele de activitate. Ulterior, unele federaţii s-au sustras de la protest, iar în prezent nici cei care au rămas fermi pe poziţie nu pot spune exact câţi angajaţi vor opri efectiv lucrul, potrivit Mediafax.

Pentru luni, sindicatele au anunţat că vor intra în grevă generală pe termen nelimitat 360.000 de angajaţi din educaţie şi 80.000 de funcţionari publici din administraţie. Acestora ar trebui să li se mai adauge, într-o grevă de solidaritate, peste 100.000 de angajaţi din administraţie, 120.000 de salariaţi din sănătate, dar şi aproximativ zeci de mii de poliţişti, angajaţi din penitenciare.

În realitatea însă, cei care vor opri cu adevărat lucrul vor fi mult mai puţini. Şi aceasta pentru că angajaţilor le este frică să semneze pentru grevă, întrucât sunt ameninţaţi că vor fi daţi afară, lucru recunoscut chiar şi de liderii sindicali.

Cel mai mare impact al acestei greve ar fi trebuit să îl aibă neparticiparea la proba de bacalaureat de luni. Însă ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, nu se lasă intimidat de protestele cu care ameninţă sindicaliştii. Prezent, joi, la o videoconferinţă cu inspectorii şcolari, Funeriu le-a transmis un mesaj extrem de dur sindicaliştilor: “Guvernul conduce ţara asta, nu sindicatele!”

Tot joi, surse sindicale declarau, pentru NewsIn, că inspectorii şcolari au fost ameninţaţi de ministrul Educaţiei că riscă să fie concediaţi dacă pe 31 mai, în ziua grevei cadrelor didactice, nu va fi susţinută proba programată în cadrul examenului de bacalaureat. Funeriu respinge, însă, orice fel de acuzaţie potrivit căreia instituţia pe care o conduce ar execita “presiuni nefireşti” asupra profesorilor care şi-au anunţat participarea la grevă.

Ministrul Daniel Funeriu spunea însă, joi, că 77 la sută dintre profesori vor participa luni la examene, iar cei care nu vor veni vor fi înlocuiţi, astfel încât bacalaureatul să se poată desfăşura. Acest procent este contrazis cu jumătate de gură de liderii sindicali, care vorbesc de ameninţări din partea inspectoratelor la adresa cadrelor didactice.

În administraţia publică centrală şi locală s-a vorbit, de asemenea, de oprirea totală a activităţii, pentru că toate federaţiile din acest sector spun că, cel puţin pe parcursul zilei de luni, vor înceta lucrul, fiind vorba de peste 200.000 de sindicalişti care ar fi semnat pentru greva generală sau de solidaritate.

Paşii legali pentru declanşarea grevei generale i-au înfăptuit toate cele patru federaţii din învăţământ şi două din cele din administraţie. Celelalte promit, deocamdată, solidarizarea, dar ameninţă că vor parcurge şi ele toate procedurile legale şi vor declanşa greva generală pe termen nelimitat. În acest moment promisiunile rămn la stadiu delarativ, unii lideri sindicali “jucându-se” cu ameninţările despre greva de câteva zile, având în vedere presiunile care se fac asupra angajaţilor pentru a nu participa la grevă şi la riscul de a-şi pierde locul de muncă.

Dacă tuturor acestor bugetari le vor scădea cu siguranţă salariile de luna viitoare, angajaţii din regiile autonome sau societăţile comerciale cu capital de stat nu ştiu sigur dacă sunt sau nu vizaţi de aceste diminuări.

Chiar şi în aceste condiţii, metroul şi o parte din mijloacele de transport de la RATB (unele troleibuze şi tramvaie) nu vor circula marţi, până la ora 16.00.

Sindicaliştii de la CFR sunt încă indecişi, liderii spunând că momentan “îi consultă” pe angajaţi şi că vor anunţa dacă se solidarizează sau nu. Acest lucru i-a revoltat vineri pe câţiva dintre membrii de sindicat de la metrou aflaţi la o conferinţă comună a celor de la metrou, RATB şi CFR, ei cerându-le feroviarilor “unitate”. Autobuzele, ca şi trenurile, vor circula normal marţi, în ziua grevei de solidaritate a unora dintre transportatori.

Cifrele privind numărul greviştilor au fost lansate, schimbate, negociate, au născut polemici şi au demontat strategii. Nu au reuşit să le demonteze pe cele ale guvernanţilor. Măsurile de austeritate au fost deja adoptate, iar Executivul urmează să-şi asume răspunderea pentru ele.

Rămâne de văzut câţi dintre greviştii anunţaţi se vor ţine de cuvânt şi vor opri activitatea şi dacă va fi vreun impact al acestor greve asupra politicii de austeritate.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...
Ultima oră
Pe aceeași temă