12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLutierul Mischie a lasat un sculptor si fara vioara, si cu ochii-n...

Lutierul Mischie a lasat un sculptor si fara vioara, si cu ochii-n bezna

De mai bine de cinci ani, baronul de Gorj Nicolae Mischie isi bate joc de un artist plastic din Targu Jiu. Disperat ca ar putea ramane orb, sculptorul Ovidiu Paraianu a apelat la ajutorul lui Mischie pe cand acesta era seful Consiliului Judetean Gorj. Paraianu i-a propus lui Mischie ca in schimbul unei viori Amati sa fie ajutat cu 10 sau 15 mii de euro, pentru a se putea opera de cornee. Mischie a fost de acord cu targul, pana cand s-a vazut in mana cu vioara a carei valoare depaseste doua sute de mii de euro, dupa care a inceput sa-l paseze pe Ovidiu Paraianu.
Necazul l-a lovit pe artistul plastic gorjean in vara lui 1996 cand, in urma unui accident mecanic, era pe punctul de a-si pierde ambii ochi. "In urma unei mici explozii, mi-au intrat particule dure in ochi, afectandu-mi grav corneele si cristalinele. O saptamana am ramas in bezna. Am fost transportat la un spital din Bucuresti, unde am fost supus unei operatii destul de complicate – mi s-a facut atunci un implant de cristalin la ochiul drept. In loc sa mearga spre bine, problemele s-au agravat. Eu sunt si fotoreporter la un cotidian din Targu Jiu, in aceasta calitate participand la mineriada de la Costesti. Din cauza gazelor si a fumului de acolo, mi s-a agravat boala. Aceasta m-a determinat sa ajung la Nicolae Mischie, pe atunci presedinte al Consiliului Judetean Gorj si in relatii foarte bune cu fostul presedinte Ion Iliescu", isi aminteste Ovidiu Paraianu. De atunci necazurile s-au tinut lant.

Taxa pentru "consignatie"

Costurile operatiei de care avea nevoie – peste zece mii de euro – depaseau posibilitatile unui om de cultura. "Mischie m-a primit, fapt care atunci mi-a dat sperante. Auzisem ca-i mai ajutase si pe altii. I-am spus ca in situatia in care ma va sprijini in dorinta mea de a ma opera la ochi eu voi pune la bataie vioara Amati, in valoare de peste doua sute de mii de euro, spunandu-i ca poate s-o vanda ca sa-si recupereze banii. A parut foarte receptiv la aceasta propunere si asa am ajuns sa-i dau vioara mea. Mi-a spus ca-l cunoaste pe deputatul de Gorj, Bebe Popescu, director parca la Clinica Fundeni, si ca va lua legatura cu acesta. Mischie era in relatii foarte bune cu Ion Iliescu. Deziluzia a venit in timp. Au trecut zile, saptamani, luni si nimeni nu ma mai baga in seama. Am inceput sa-l caut pe Mischie. Odata zicea ca e doctorul plecat, altadata ca n-are timp si sa-l caut a doua zi ori ca pur si simplu a uitat si ma tot pasa asa. Boala mi s-a agravat si ajunsesem aproape complet in bezna. In acel moment a venit salvarea mea, ce-i drept partiala, de unde nici nu visam. Dupa un semnal tras in presa centrala am fost chemat la o clinica privata din Bucuresti. Acolo am fost operat gratuit la ochiul stang, pe care era cat pe-aci sa-l pierd". De atunci, Ovidiu Paraianu parca a inceput sa "vada" mai bine. El s-a dus la Mischie pentru a-si recupera vioara. "Am considerat ca daca nu s-a tinut de cuvant trebuie sa-mi restituie vioara. A refuzat in mod inexplicabil sa-mi inapoieze acel bun al meu. M-am adresat Judecatoriei Targu Jiu, de unde am fost trimis la Parchet. La Parchet mi s-a spus ca e de competenta DNA si a ramas dosarul la DNA. Saptamana trecuta am fost invitat la audieri, iar miercuri a fost randul lui Mischie sa dea cu subsemnatul acolo. Dupa ce a fost audiat la DNA Gorj, Mischie s-a apucat sa ma ameninte prin ziare ca va distruge vioara daca nu-i restitui o mie de lei, pentru ca a pastrat-o ca la consignatie. Mai zice acolo ca m-am dus la usa lui sa cer o paine si ca am furat vioara de unde am stat cu chirie. Eu am apartament in proprietate, copiii realizati, sunt artist plastic si lucrez in presa. Cum crede Mischie ca as putea sa cer paine la usa lui?!", a mai povestit Paraianu.

Dosarele baronului de Gorj zac prafuite prin instante

Din baron de Gorj care invartea dupa degete intregul judet, Nicolae Mischie a ajus colectionar de dosare penale. Acestea insa zac fiecare pe unde apuca. Cel care parea in urma cu doi sau trei ani pe cale sa infunde puscaria ca urmare a mai multor dosare de coruptie este cat se poate de liber. O scurta trecere in revista a cauzelor care il au ca subiect pe Nicolae Mischie arata ca, de fapt, justitia din Oltenia nu are nici o graba sa faca lumina in aceste cazuri.

Contrabanda cu arme

Pe rolul Curtii de Apel Craiova se afla dosarul penal in care Mischie este judecat pentru contrabanda si incalcarea regimului armelor si munitiei. Magistratii craioveni perie praful de pe acel dosar de mai bine de un an. Initial, Mischie a fost judecat la Tribunalul Gorj. Acolo, judecatorii i-au aplicat "usturatoarea" amenda administrativa de o mie de lei. Mischie a cumparat o arma de vanatoare in Elvetia si a adus-o in Romania fara s-o declare la vama. Pentru aceasta orice cetatean de rand era de mult la racoare. Dosarul a ajuns la Craiova dupa ce procurorii gorjeni au atacat cu recurs decizia Tribunalului Gorj. Nimeni nu este in stare sa explice de ce magistratii Curtii de Apel Craiova nu se omoara sa solutioneze acel dosar.

Coruptie si trafic de influenta

Un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului judetului "Mischie" este cel in care baronul este acuzat de trafic de influenta si coruptie. Mischie a fost reclamat la parchet de catre Clement Mocanu, un american de origine romana, reprezentantul SC ARC Targu Carbunesti. Mocanu a declarat ca i-a facut lui Mischie lucrari de reparatii la mai multe imobile fara sa primeasca vreun ban. La randul sau, Mischie ar fi intervenit pe langa mai multi sefi din minerit si administratie care sa il ajute pe Mocanu in afaceri.

Afacerea drumurilor

In cel de-al treilea dosar penal, alaturi de Nicolae Mischie mai este trimis in judecata un om de afaceri, Relu Stefanoiu, si mai multi functionari si primari. In acest caz este vorba de modul in care s-au cheltuit banii publici pentru drumurile reparate de firma lui Relu Stefanoiu, SENACO. Prejudiciul la care s-au ridicat tunurile date in afacerea cu drumurile gorjene este de patru miliarde de lei, reprezentand plata unor lucrari care au fost efectuate doar pe hartie. De asemenea, in acelasi dosar mai sunt deslusite si lucrarile de modernizare a casei de oaspeti a Consiliului Judetean Gorj, executate de firma lui Clement Mocanu, ARC Targu Carbunesti. Asa cum reiese din dosar, si in acel caz banii publici au fost cheltuiti ilegal, tunul dat la bugetul statului fiind de aproximativ un miliard de lei vechi. Clement Mocanu a fost scos basma curata, iar dosarul drumurilor lui Mischie este pierdut prin salile justitiei gorjene. De fapt, din acel dosar au mai fost scoase nume sonore precum al lui Ion Calinoiu, fostul sef al Garzii Financiare Gorj, mana dreapta a baronului. Numarul exact de dosare in care este inca cercetat baronul de Gorj nu-l mai stie nimeni.

Cele mai citite

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

DARURI PENTRU COPII DIN PARTEA ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

În apropierea  sărbătorilor pascale, copiii îngrijiți în cadrul Centrului de zi ”Arlechino” și cei din Centrul de zi pentru copii cu dizabilități, ambele din...
Ultima oră
Pe aceeași temă