FOTO+VIDEO. România și Bulgaria au un nou punct de trecere a frontierei

Lucrările au fost terminate acum patru ani, dar vama a fost inaugurată oficial ieri și funcționează numai între orele 8.00 și 20.00.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

04.10.2017 - 08:20

Între România și Bulgaria există, începând de ieri, un nou punct de trecere a frontierei, între localitățile  Lipniţa și Kainardja. Lucrările au avut în vedere ca acesta să întru-nească condiţiile pentru a fi deschis în regim de trafic internaţional conform catalogului Schengen, spune Poliția de Frontieră.

„Punctul de trecere beneficiază de artere de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, spaţii interioare, echipamente tehnice şi IT”, declară Poliția de Frontieră. Acesta nu dispune însă de apă potabilă (este adusă cu butoaiele) și nici de linie de curent electric (se obține cu ajutorul generatoarelor). Punctul de frontieră funcţio-nează în subordinea Gărzii de Coastă şi este deschis pentru traficul internațional de persoane, precum și pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita unei greutăți totale de 3,5 tone, iar programul de funcționare va fi de la ora 8.00 la ora 20.00. Prin acest punct de frontieră nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii şi al produselor supuse controlului fitosanitar.

„Este un moment simbolic, este un moment care deschide o zi ce va sta sub semnul interconectivității și al eforturilor comune ale celor două țări, celor două guverne, eforturi în vederea operaționalizării a tot ceea ce înseamnă interconectare locală, regională, energetică, de siguranță în comun a celor două țări. Sunt onorat că împreună cu premierul Republicii Bulgaria dăm startul unei zile care, cred eu, va fi de însemnătate pentru viitorul comun al celor două țări”, a spus premierul Mihai Tudose, prezent la eveniment alături de omologul său bulgar.
Punctul de frontieră este util în special fermierilor. Până acum, fermierii din Bulgaria și România mergeau până la Ostrov pentru a putea trece granița. Acesta se alătură celor nouă puncte de trecere cu specific rutier deschise traficului internaţional la graniţa României cu Bulgaria, operaţionalizarea lor urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi Bulgaria. În acest an au trecut frontiera româno-bulgară aproximativ 2,4 milioane mijloace de transport.

A durat aproape un deceniu

Povestea acestui punct de frontieră începe în 2009, când Consiliul Județean Constanța și primăriile Dobromir și Lipnița accesau un proiect european împreună cu partenerii bulgari. În 2010 se obține finanțarea de către primăriile din Lipnița și Dobromir pentru două drumuri, în valoare de peste 12 milioane de euro, drumuri ce aveau să ajungă până la frontieră. Acestea trebuiau finalizate în martie 2013. Problema este că, atunci când au fost gândite, toată lumea spera că România și Bulgaria vor intra în Schengen și că nu va fi nevoie de un punct de frontieră efectiv, cu tot ce presupune el, ci numai de o șosea. Pentru că Schengen rămâne un vis, a fost nevoie de construirea unei logistici -adecvate, lucru care a durat câțiva ani. „Am așteptat să vedem dacă România este primită în spațiul Schengen. Dacă s-ar fi întâmplat așa, nu am mai fi vorbit despre acest punct de frontieră. Pentru ca investiția cu fonduri -europene să aibă utilitate, va trebui să înființăm acest punct de frontieră”, spunea, în martie 2013, vicepreședintele CJC, Cristian Darie. Punctul de frontieră de la Dobromir se va deschide, cel mai probabil, peste câteva săptămâni.  

Citește totul despre:

Comentarii

loading...