Comisia Europeană: România, printre țările europene care ar trebui să intensifice ritmul privind primirea refugiaților, conform cotelor obligatorii

România se află pe lista statelor cărora Comisia Europeană le solicită să intensifice ritmul de primire a refugiaților, conform cotelor obligatorii care au fost decise în luna septembrie 2015.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

16.05.2017 - 20:43

România se află pe lista statelor cărora Comisia Europeană le solicită să intensifice ritmul de primire a refugiaților, conform cotelor obligatorii care au fost decise în luna septembrie 2015, informează Agerpres.

În recomandările înscrise în raportul difuzat marți, Comisia Europeană menționează că Spania, Belgia și Croația trebuie să sporească preluarea refugiaților atât din taberele din Italia, cât și din Grecia, în timp ce România, Germania și Slovacia trebuie să sporească primirea refugiaților aflați în taberele din Grecia, iar Franța a celor din taberele din Italia. Potrivit datelor prezentate marți de executivul comunitar, până în prezent România a preluat conform cotelor obligatorii 568 de refugiați (respectiv 523 din taberele din Grecia și 45 din cele din Italia). Cota alocată României este de 4.180 de refugiați.

 

În prezentarea celui de-al 12-lea raport privind stadiul implementării cotelor obligatorii de refugiați, Comisia notează că în perioada scursă de la publicarea ultimului raport încă 2.078 de refugiați au fost relocați în statele UE (1.368 din taberele din Grecia și 710 din cele din Italia), astfel că la data de 12 mai numărul total al refugiaților redistribuiți conform acestui mecanism a ajuns la 18.418.


Citește și:  Trei state din UE, acuzate de Comisia Europeană că nu și-au respectat angajamentele privind cotele de refugiați

Comisia Europeană a acuzat, marți, Ungaria, Polonia și Austria că nu și-au respectat obligațiile legale, ca parte a schemei Uniunii Europene privind relocarea a mii de refugiați între statele blocului comunitar.

Conform deciziei Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din septembrie 2015, adoptată prin majoritate calificată, ar trebui relocați în total 160.000 de refugiați într-un termen de doi ani. Statele UE s-au angajat ulterior să preia alți 22.000 de refugiați din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania și Liban.

Deși numărul relocărilor este în continuare foarte departe de aceste ținte, Comisia Europeană notează „progrese'' în implementarea mecanismului, iar singurele state din UE care până în prezent nu au primit niciun refugiat sunt Austria, Ungaria și Polonia, cele două din urmă fiind acum amenințate cu proceduri de infringement.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...