16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCreșterea impozitului pe salarii înjumătățește lefurile de peste 15.000 lei

Creșterea impozitului pe salarii înjumătățește lefurile de peste 15.000 lei

Deputatul Sorin Bota, ales în 2016 pe listele PSD Maramureș și trecut din septembrie la PER, a depus un proiect de lege prin care se instituie impozitarea progresivă ce ajunge la 50% în cazul salariilor mai mari de 15.000 lei.

Prin actul normativ propus spre aprobarea colegilor parlamentari, impozitul pe salarii crește gradual de la un total de 35% la 50%, cele mai afectate fiind lefurile mari ce se achită în acest moment mai ales în domenii ca IT și telecomunicații.

Dacă pentru salariile de sub 3.000 lei se păstrează o taxare de 25% la CAS și 10% la CASS, în cazul unui salariu de 15.001 lei taxarea se aplică după formula 27,5% CAS, 12,5% CASS și 10% impozit. Practic, din 15.000 lei, salariatul primește „în mână” doar 7.500 lei.

„Introducerea unei cote progresive de impozitare se anunță necesară, acordând sprijin persoanelor cu venituri mici, care definesc un segment al populației majoritar. Conform datelor comunicate de la ITM, în prezent, 87% din salariați au un venit brut sub 5.000 lei, 64,5% au un venit sub 3.000 lei, 22,5% au un venit cuprins între 3.000 și 5.000 lei, iar 2,5% din salariați au un venit de peste 9.000 lei. Acest lucru demonstrează faptul că pentru creșterea venitului net, a majorității salariaților, statul trebuie să găsească noi soluții de taxare.”, susține deputatul Sorin Bota în expunerea de motive.

Acesta a introdus în proiectul de act normativ obligativitatea angajatorilor ca la finalul primului trimestru al unui an să fi achitat integral taxele și impozitele pe salarii aferente anului anterior, în caz contrar Administrația Financiară urmând a declanșa procedurile de intrare în insolvență a firmei.

„Guvernul poate propune Parlamentului prin Legea Bugetului de Stat modificarea anuală a grilei de impozitate propusă numai după cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi.”, este una dintre prevederile din proiectul de lege.

Conform inițiatorului, actul normativ va intra în vigoare la data de 1 a lunii următoare publicării ei în Monitorul Oficial iar în termen de maxim un an toți salariații din România trebuie să fie taxați conform noii grile.

Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...
Ultima oră
Pe aceeași temă