Foto: US Army

Americanii au modernizat baza antirachetă de la Deveselu

Elementele din România ale sistemului american antirachetă, instalate în baza de la Deveselu, care protejează Flancul Estic al NATO, au fost modernizate, a anunțat conducerea Alianței Atlantice.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 19.08.2019 - 10:02

Procesul de modernizare a elementelor antibalistice din România s-a desfășurat de-a lungul verii anului 2019, derulându-se conform unui program care fusese stabilit încă din septembrie 2009.

„Actualizarea a vizat toate sistemele Aegis şi nu a conferit capacităţi ofensive sistemului Aegis Ashore. Operaţiunea s-a efectuat în cadrul abordării pe etape a apărării antirachetă a SUA din Europa, anunţată din septembrie 2009”, a transmis conducerea NATO.

Unitatea de la Deveselu are statutul unei baze navale, întrucât ea găzduiește elemente ale scutului antibalistic al SUA, care sunt coordonate de Forțele Navale americane.

Baza de la Deveselu fusese inaugurată în anul 2016, iar finalizarea cu succes a procesului de modernizare a fost anunțată la începutul lunii august 2019. Implicit, elementele de la Deveselu ale scutului antibalistic au redevenit operaționale, ceea ce înseamnă că Forțele Terestre americane își vor retrage din România bateria de artilerie THAAD, care fusese trimisă provizoriu la Deveselu, pe timpul derulării acestui proces de modernizare.

 

Armamentul american din România creează îngrijorări Rusiei

Prezența trupelor și a armamentului american în România reprezintă unul dintre marile motive de preocupare ale Rusiei, care susține că instalațiile de la Deveselu au și capacități de atac – nu doar de apărare. Din acest motiv, încă din anul 2016, președintele Putin amenința România cu represalii împotriva ei:

„Pe lansatoare pot fi instalate complexe de atac. Nu este deloc dificil ca o o rachetă să fie înlocuită cu alta. Este suficient doar să schimbați software-ul. Dacă, ieri, unele părți din teritoriul României nu știau ce înseamnă să fii sub bătaia focului, astăzi va trebui ca noi să întreprindem anumite acțiuni care să ne asigure securitatea. Ca un răspuns. Noi nu facem nici un fel de prim pas”, declara liderul de la Kremlin.

Eforturile repetate ale SUA și ale liderilor NATO de a convinge că elementele de la Deveselu au doar capacități defensive au fost practic dinamitate de o declarație neinspirată a actualului ministru (interimar) de Interne, Mihai Fifor, în perioada în care acesta a fost ministru al Apărării.

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de Statele Unite în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, declara ministrul Apărării, Mihai Fifor, acum un an, la postul Antena 3.

Ulterior, ministrul Fifor a revenit asupra acestei declarații: “E puțin probabil că eu să nu știu ce adăpostim la Deveselu, să nu știu că acolo sunt rachetele interceptoare și în ce mod funcționează scutul de la Deveselu. Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. A fost doar o greșeală de înțelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aș putea vreodată afirma că la Deveselu avem rachete balistice”, a insistat Mihai Fifor.

Comentarii