17.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalHamas e gata sฤƒ facฤƒ pace cu Israelul la intervenศ›ia SUA

Hamas e gata sฤƒ facฤƒ pace cu Israelul la intervenศ›ia SUA

Hamas a acceptat o propunere a SUA de a รฎncepe discuลฃiile privind eliberarea ostaticilor israelieni, inclusiv a soldaลฃilor ลŸi a bฤƒrbaลฃilor, la 16 zile dupฤƒ prima fazฤƒ a unui acord care vizeazฤƒ รฎncheierea rฤƒzboiului din Gaza, a declarat sรขmbฤƒtฤƒ o sursฤƒ de rang รฎnalt din gruparea islamistฤƒ palestinianฤƒ, potrivit Reuters.

Gruparea militantฤƒ islamistฤƒ a renunลฃat la pretenลฃia ca Israelul sฤƒ se angajeze mai รฎntรขi la o รฎncetare permanentฤƒ a focului รฎnainte de a semna acordul ลŸi va permite ca acest lucru sฤƒ fie obลฃinut prin intermediul negocierilor pe parcursul primei faze de ลŸase sฤƒptฤƒmรขni, a declarat sursa pentru Reuters, sub condiลฃia anonimatului, deoarece discuลฃiile sunt private.

Un oficial palestinian apropiat de eforturile de pace mediate la nivel internaลฃional a declarat cฤƒ propunerea ar putea duce la un acord-cadru dacฤƒ este adoptatฤƒ de Israel ลŸi ar pune capฤƒt rฤƒzboiului de nouฤƒ luni dintre Israel ลŸi Hamas din Gaza.

O sursฤƒ din echipa de negocieri a Israelului, vorbind sub condiลฃia anonimatului, a apreciat cฤƒ existฤƒ acum o ลŸansฤƒ realฤƒ de a ajunge la un acord. O astfel de apreciere vine รฎn contrast puternic cu situaลฃiile anterioare din rฤƒzboiul de nouฤƒ luni din Gaza, cรขnd Israelul a declarat inacceptabile condiลฃiile formulate de Hamas.

Decizia vine la o zi dupฤƒ ce liderul Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, ศ™i un oficial de la vรขrful Hamas, Khalil Al-Hayya, s-au รฎntรขlnit ศ™i au discutat despre ultimele evoluศ›ii din Fรขศ™ia Gaza ศ™i negocierile menite sฤƒ ducฤƒ la o รฎncetare a focului.

โ€žEi au discutat, de asemenea, despre ultimele evoluศ›ii ale negocierilor รฎn curs de desfฤƒศ™urare รฎn aceste zile, atmosfera acestora ศ™i propunerile prezentate pentru a pune capฤƒt agresiunii perfide รฎmpotriva poporului palestinian din Fรขศ™ia Gazaโ€, se aratฤƒ รฎn declaraศ›ie.

Un รฎnalt oficial al administraศ›iei americane a declarat joi cฤƒ Hamas a fฤƒcut o ajustare destul de semnificativฤƒ a poziศ›iei sale cu privire la un potenศ›ial acord de eliberare a ostaticilor cu Israelul, exprimรขndu-ศ™i speranศ›a cฤƒ aceasta va conduce la un pact care ar fi un pas cฤƒtre o รฎncetare permanentฤƒ a focului.

Liderii din SUA, Germania, Marea Britanie ศ™i Romรขnia รฎndeamnฤƒ Israelul ศ™i Hamas sฤƒ accepte armistiศ›iul din Fรขศ™ia Gaza

Casa Albฤƒ a emis o declaraศ›ie รฎn numele unui numฤƒr de naศ›iuni care solicitฤƒ Hamas sฤƒ accepte un acord cu รฎncetarea focului ศ™i eliberarea ostaticilor, relateazฤƒ The Guardian, potrivit g4media.ro.

โ€žรŽn calitate de lideri ai unor ศ›ฤƒri profund รฎngrijorate de ostaticii deศ›inuศ›i de Hamas รฎn Gaza, inclusiv mulศ›i dintre cetฤƒศ›enii noศ™tri, susศ›inem pe deplin miศ™carea cฤƒtre un acord de รฎncetare a focului ศ™i de eliberare a ostaticilor, aศ™a cum a fost prezentat de preศ™edintele Biden la 31 mai 2024. Nu mai avem timp de pierdut. Facem apel la Hamas sฤƒ รฎncheie acest acord, pe care Israelul este pregฤƒtit sฤƒ รฎl urmeze, ศ™i sฤƒ รฎnceapฤƒ procesul de eliberare a cetฤƒศ›enilor noศ™tri.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Trei candidaturi la prezidenศ›iale au fost contestate la CCR. Sรขmbฤƒtฤƒ se analizeazฤƒ sesizฤƒrile

Sรขmbฤƒtฤƒ este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai รฎnaltฤƒ funcศ›ie รฎn stat. รŽn cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidaศ›i pรขnฤƒ acum Sรขmbฤƒtฤƒ...

PSD vrea reducerea taxฤƒrii cu 5 procente pe salariile mici ศ™i medii. Cรขศ›i bani ar rฤƒmรขne รฎn buzunarele romรขnilor

Ministrul Adrian Cรขciu a declarat cฤƒ mฤƒsura ar duce la creศ™terea puterii de cumpฤƒrare a romรขnilor ศ™i la competitivitatea companiilor Ministrul investiศ›iilor ศ™i proiectelor europene,...

Ineficienศ›a energeticฤƒ: Povestea care ne costฤƒ scump

Romรขnia, odinioarฤƒ un jucฤƒtor energetic major รฎn Europa de Est, se confruntฤƒ acum cu o realitate sumbrฤƒ: preศ›urile au explodat, iar ศ›ara e รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ