17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSportAlte sporturiDoliu în lumea sportului. Celebrul luptător de sumo Akebono a murit la...

Doliu în lumea sportului. Celebrul luptător de sumo Akebono a murit la 54 de ani

Akebono, primul luptător de sumo străin care a obţinut titlul „yokozuna”, acordat celui mai mare luptător în acest sport tradiţional japonez, a decedat din cauza unei insuficienţe cardiace, la vârsta de 54 de ani.

Anunțul a fost făcut de Forţele armate ale Statelor Unite din Japonia.

Născut în Hawaii, Akebono, al cărui nume real era Chad George Ha’aheo Rowan, a câştigat 11 titluri de campion, fiind al zecelea pe o listă cu cele mai multe din istoria sumo-ului. El avea un fizic impunător, cu 2,03 metri şi 233 kg.

Akebono a jucat baschet la nivel de colegiu, după care a fost recrutat şeful unui club de sumo, care era şi el tot hawaiian de origine. A debutat în sumo în 1988 şi a devenit yokozuna în ianuarie 1993, fiind al 64-lea yokozuna din era modernă a acestui sport. Ulterior, Akebono a devenit cetăţean japonez şi a luat numele de Taro Akebono.

Akebono a călcat pe urmele unui monstru al acestui sport, Konishiki, şi el originar din Hawaii, alături de yokozuna Musashimaru, originar din Samoa Americană. De asemenea, el a făcut o demonstraţie de sumo în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Nagano, din 1998.

Akebono a apărut în mod regulat la emisiuni la televiziunea japoneză, iar după ce s-a retras din sumo, în 2001, a luptat în diferite concursuri de arte marţiale mixte (MMA) şi wrestling.

În 2017 a fost internat pentru a boală cardiacă în urma căreia a rămas cu sechele motrice, suferind şi pierderi de memorie. Akebono lasă în urma sa o soţie şi trei copii, o fată şi doi băieţi.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Ciucă, reacție cu privire la tentativa de asasinat asupra premierului slovac

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a condamnat ferm tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico. A subliniat că astfel de acte de violență sunt...

Lawrence Wong a depus miercuri jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al Singapore

Lawrence Wong a depus jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al statului Singapore și este doar al patrulea lider de la independență, încheind...

Marcel Ciolacu: România creşte din punct de vedere economic. Trei dovezi concrete, confirmate de INS

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, miercuri, că România creşte din punct de vedere economic, el prezentând trei dovezi concrete, confirmate de INS, şi anume creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă