13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportAlte sporturiDoliu în lumea sportului. Celebrul luptător de sumo Akebono a murit la...

Doliu în lumea sportului. Celebrul luptător de sumo Akebono a murit la 54 de ani

Akebono, primul luptător de sumo străin care a obţinut titlul „yokozuna”, acordat celui mai mare luptător în acest sport tradiţional japonez, a decedat din cauza unei insuficienţe cardiace, la vârsta de 54 de ani.

Anunțul a fost făcut de Forţele armate ale Statelor Unite din Japonia.

Născut în Hawaii, Akebono, al cărui nume real era Chad George Ha’aheo Rowan, a câştigat 11 titluri de campion, fiind al zecelea pe o listă cu cele mai multe din istoria sumo-ului. El avea un fizic impunător, cu 2,03 metri şi 233 kg.

Akebono a jucat baschet la nivel de colegiu, după care a fost recrutat şeful unui club de sumo, care era şi el tot hawaiian de origine. A debutat în sumo în 1988 şi a devenit yokozuna în ianuarie 1993, fiind al 64-lea yokozuna din era modernă a acestui sport. Ulterior, Akebono a devenit cetăţean japonez şi a luat numele de Taro Akebono.

Akebono a călcat pe urmele unui monstru al acestui sport, Konishiki, şi el originar din Hawaii, alături de yokozuna Musashimaru, originar din Samoa Americană. De asemenea, el a făcut o demonstraţie de sumo în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Nagano, din 1998.

Akebono a apărut în mod regulat la emisiuni la televiziunea japoneză, iar după ce s-a retras din sumo, în 2001, a luptat în diferite concursuri de arte marţiale mixte (MMA) şi wrestling.

În 2017 a fost internat pentru a boală cardiacă în urma căreia a rămas cu sechele motrice, suferind şi pierderi de memorie. Akebono lasă în urma sa o soţie şi trei copii, o fată şi doi băieţi.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele regizor Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele...
Ultima oră
Pe aceeași temă