18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInternaționalPreședintele Namibiei, Hage Geingob, a murit la vârsta de 82 de ani

Președintele Namibiei, Hage Geingob, a murit la vârsta de 82 de ani

Președintele Namibiei, Hage Geingob, a murit la vârsta de 82 de ani, a anunțat biroul său, la mai puțin de trei săptămâni după ce a fost anunțat că va urma un tratament pentru cancer, potrivit Al Jazeera.

Geingob a murit duminică la spitalul Lady Pohamba din capitala Windhoek, cu soția și copiii săi alături, a declarat președintele interimar Nangolo Mbumba, într-o declarație postată pe pagina oficială de Facebook a lui Geingob.

“Națiunea namibiană a pierdut un servitor distins al poporului, o icoană a luptei de eliberare, arhitectul principal al constituției noastre și stâlpul casei namibiene”, a declarat Mbumba.

“În acest moment de profundă tristețe, fac apel la națiune să rămână calmă în timp ce guvernul se ocupă de toate aranjamentele de stat necesare, pregătirile și alte protocoale. Vor fi făcute anunțuri suplimentare în acest sens”, a completat Mbumba.

Biroul lui Geingob a anunțat luna trecută că acesta a început un tratament în urma descoperirii unor “celule canceroase” în timpul unei colonoscopii și gastroscopii de rutină.

Anunțul nu a oferit detalii despre diagnosticul liderului african, dar a precizat că acesta va continua să își îndeplinească atribuțiile prezidențiale.

Biroul lui Geingob a anunțat ulterior că acesta va călători în Statele Unite pentru îngrijiri medicale și că se va întoarce în Namibia pe 2 februarie.

Geingob, care a ocupat și funcția de prim-ministru timp de 12 ani, a avut un istoric de probleme de sănătate care a precedat alegerea sa ca al treilea președinte al Namibiei în 2014.

În 2013, activistul anti-apartheid devenit politician a suferit o operație pe creier, iar în anul următor a dezvăluit că a supraviețuit cancerului de prostată.

Anul trecut, Geingob a anunțat că a suferit o operație la aortă în Africa de Sud vecină.

Namibia, o fostă colonie germană care și-a câștigat independența față de Africa de Sud în 1990, va organiza alegeri prezidențiale și parlamentare în noiembrie.

Geingob nu a fost eligibil să candideze pentru realegere, deoarece constituția Namibiei limitează președintele la maximum două mandate.

Candidatul prezidențial al partidului de guvernământ SWAPO, Nandi-Ndaitwah, ar fi prima femeie șef de stat al țării dacă va fi aleasă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă