7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăPoliticăBanii partidelor sunt cheltuiți pentru presă și propagandă

Banii partidelor sunt cheltuiți pentru presă și propagandă

Între timp, AUR a depus un proiect pentru eliminarea finanțării publice a formațiunilor politice.

Este pentru prima dată de când se alocă subvenții pentru partidele politice, când Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat date privind cheltuielile lunare ale acestora.

Astfel, cele șapte partide care au primit bani în ianuarie au fost PSD, PNL, PLUS, USR, PMP, Pro România și AUR, pentru rezultatele de la localele și parlamentarele din 2020. Suma totală primită în ianuarie de cele șapte partide este de 19,843,634.81 lei (peste 4,1 milioane de euro). Cei mai mulți bani au fost alocați către PSD – 7.64 milioane, PNL – 6.48 milioane, iar cei mai puțini către Pro România și PMP, care au primit fonduri doar pentru rezultatele de la locale, potrivit unui raport publicat de Expert Forum (EFOR).

Cum se cheltuie banii?

Partidul care a primit cea mai mare subvenție, PSD, a cheltuit jumătate din fonduri pentru presă și propagandă, la care se mai adaugă alte 12% pe sondaje de opinie, plus 8% pe consultanță politică. Pentru personal s-au dus 22% din bani. La rândul său, PNL a cheltuit sume importante pentru promovare – 60% din fonduri pentru presă și propagandă, 15% consultanță, respectiv 9% pentru sondaje. În cazul liberalilor, pentru personal au fost alocați 7%.

USR, în schimb, a cheltuit 56% din bani pentru personal și un sfert pentru chirii și utilități, iar colegii de alianță de la PLUS au cheltuit un procent similar pentru personal, respectiv o treime pentru onorarii (avocați, executori și experți).

Pro România a alocat 83% din fonduri pentru investiții pentru bunuri, iar PMP a împărțit cea mai mare parte a subvențiilor între presă și propagandă (66%) și personal (25%). PMP este singurul partid care a investit în spoturi publicitare (13980.6 lei).

 

Cheltuielile AUR: 3 lei

Până la acest moment, reprezentanții AUR s-au poziționat ca opozanți ai finanțării partidelor din bani publici. Chiar dacă pentru luna ianuarie 2021, Alianței pentru Unirea Românilor îi reveneau 1,546,316 lei, formațiunea a cheltuit numai 3 lei, reprezentând comisionul bancar. Cu toate acestea, conform legii, banii se transferă către partide de AEP, iar partidele care nu vor banii, trebuie să renunțe în scris.

Aleșii AUR au depus la Senat un proiect de lege prin care cer eliminarea subvențiilor de la bugetul de stat pentru partide. Expertul electoral EFOR Septimius Pârvu a explicat însă pentru România liberă că eliminarea subvențiilor nu este o soluție, ci această eliminare ar putea crea probleme și mai mari pentru că lasă loc finanțării din surse netransparente și corupției. El admite însă că o discuție despre limitele subvențiilor ar putea fi utilă. Pârvu a reamintit că anul trecut s-a atins un maxim al subvenționării partidelor, care au încasat aprox. 253 de milioane de lei, iar în acest an limita este de aprox. 162 de milioane de lei, această putând fi însă modificată prin ordonanță. „Sunt sume mari ținând cont că nu e campanie electorală”, a subliniat expertul.

„Nu cred că eliminarea subvențiilor e o soluție. La nivel european se recomandă ca acestea să existe. Acum sumele sunt însă disproporționate pentru că câteva partide primesc foarte mulți bani. Acordarea subvenției are rol în combaterea corupției”. SEPTIMIUS PÂRVU, EXPERT EFOR

 

 

TEHNIC VORBIND

Cheltuielile partidelor

Șapte partide au primit în ianuarie 19,843,634.81 lei (peste 4,1 milioane de euro).

Cei cei mai mulți bani (41%) au fost cheltuiți de cele șapte formațiuni pentru presă și propagandă, iar 20% din fonduri au fost alocate pentru personal.

Partidele au folosit banii și pentru consultanță politică (8%), respectiv sondaje de opinie (7%).

Registrul fiscal al partidelor politice a devenit funcțional, potrivit unui anunț făcut de AEP.

Cele mai citite

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...
Ultima oră
Pe aceeași temă