12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăȘtirile zileiUn oraș ucrainean îl plânge pe un cunoscut dirijor de operă ucrainean...

Un oraș ucrainean îl plânge pe un cunoscut dirijor de operă ucrainean ucis în prima linie

Mai mulți oameni îndoliați și-au luat rămas bun marți (11 aprilie) de la celebrul dirijor de operă ucrainean Kostiantyn Starovytskyi, care a fost ucis în lupta cu forțele ruse în estul Ucrainei.

El a fost ucis săptămâna trecută în timp ce lupta cu forțele ruse în apropierea orașului Kramatorsk, din estul Ucrainei.

Prietenii, rudele și colegii au depus flori pe sicriul lui deschis și i-au adus un omagiu în timpul slujbei ținută în afara capitalei, Kiev.

Un cunoscut dirijor de operă ucrainean a fost ucis în luptele cu forțele ruse, fiind acum elogiat de colegii și prietenii lui

„ Era o persoană atât de strălucitoare încât nu am avut niciodată conflicte cu el. A fost întotdeauna foarte cald cu oamenii. O persoană sfântă, nimic altceva de spus. Uită-te la fotografiile lui și vei înțelege totul din ochii lui ”, spune Ievhen Hryma, un prieten de la universitate.

„ Îmi pare foarte rău că multe dintre planurile, proiectele și ideile sale vor rămâne doar idei pentru totdeauna”, spune Svitlana Melnynchenko, o colegă de a lui.
Starovytskyi, în vârstă de 40 de ani, s-a alăturat efortului militar după ce invazia Moscovei a început în februarie 2022.

Înainte de război, a pus în scenă numeroase opere la Kiev, inclusiv Rita de Gaetano Donizetti.
El a fost invitat la Academia Operei din Berlin în 2021 ca dirijor asistent.
Acesta se numără printre un număr tot mai mare de personalități publice care au murit în lupta cu forțele ruse în Ucraina.

Tiberiu Soare, dirijor: „Opera nu este o moștenire culturală osificată“

Colaborarea lui Tiberiu Soare cu Fundația Calea Victoriei a cuprins și apariția cărților „Pentru ce mergem la Operă?” și „Nouă povești muzicale”, precum și concerte susținute în cadrul unor evenimente culturale.
L-am regăsit pe Tiberiu Soare din nou la Opera Națională din București, unde, după episodul controversat din 2016, ca director al acestei instituții, a revenit temporar ca director general adjunct, cu atribuții și de director artistic.

RL: Ce înseamnă să fii dirijor, să ai sub bagheta ta 70, poate mai mult, de instrumentiști și să reușești să-ți pui amprenta, astfel încât interpretarea respectivă să devină recognoscibilă?

Tiberiu Soare: Din acest punct de vedere este o meserie paradoxală. Pe de o parte, lucrezi cu oameni, deci ai nevoie de abilități pentru lucrul în echipă, iar pe de altă parte trebuie să-i inspiri pe cei din fața ta. Persoanele din orchestră trebuie să ajungă să recunoască o anumită autoritate, din punct de vedere profesional, a celui aflat în fața lor, adică a dirijorului. Chiar dacă similaritățile nu merg până la ultima consecință, ceea ce face dirijorul este cam la fel cu ceea ce face regizorul în lumea teatrului. Dirijorul studiază partitura și apoi, în funcție de ceea ce a înțeles din studierea ei, se duce în fața oamenilor și împreună încep cumva să cristalizeze și să fixeze o viziune, făcându-i pe ceilalți să conlucreze la realizarea acestei viziuni, să intre în această viziune. Acesta e sensul în care spuneam că un dirijor ar trebui să-i inspire pe cei din fața lui.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 790: Blinken, vizită surpriză la Kiev

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit în această dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu...

UNTOLD și Neversea, în top 100 cele mai mari festivaluri ale lumii

Mai sunt 86 de zile până la cea de-a 9-a ediție UNTOLD, iar fanii au ocazia să voteze festivalul preferat în Top 100 cele...

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...
Ultima oră
Pe aceeași temă