20.6 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăInternaționalImpactul sancțiunilor asupra economiei rusești

Impactul sancțiunilor asupra economiei rusești

De la invazia neprovocată și nejustificată a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Consiliul a adoptat opt pachete de sancțiuni împotriva Rusiei și a Belarusului. Sancțiunile au ca scop slăbirea capacității Rusiei de a finanța războiul și vizează în mod specific elita politică, militară și economică responsabilă de invazie, notează CE într-un comunicat de presă.

Măsurile restrictive nu vizează societatea rusă. De aceea, domenii precum alimentația, agricultura, sănătatea și industria farmaceutică sunt excluse din măsurile restrictive impuse.

Estimările din diverse surse arată că măsurile restrictive luate în Europa și în alte părți împotriva Rusiei funcționează conform așteptărilor, iar rezultatele sunt vizibile prin intermediul indicatorilor economici.

Economia rusă are probleme

Potrivit unor analize independente ale Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional (FMI) și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), 2022 este un an prost pentru economia rusă. Până la sfârșitul anului 2022, se așteaptă ca produsul intern brut (PIB) al Rusiei să scadă cu cel puțin 3,4% în cel mai optimist scenariu și cu până la 5,5% în cel mai pesimist scenariu.

Economia Rusiei va continua să se diminueze în 2023. Se preconizează că PIB-ul său va scădea cu 2,3% de la an la an în cel mai optimist scenariu și cu 4,5% în cel mai pesimist scenariu.

Scăderea comerțului, creșterea inflației

Măsurile restrictive vizează importul și exportul anumitor bunuri. Lista de produse interzise este concepută pentru a maximiza impactul negativ al sancțiunilor asupra economiei rusești, limitând în același timp consecințele pentru întreprinderile și cetățenii UE.

Cifrele demonstrează că aceste măsuri restrictive dau rezultate. Atât Banca Mondială, cât și FMI estimează că, în 2022, comerțul rusesc cu bunuri și servicii va scădea semnificativ. În 2023, exporturile vor continua să scadă, în timp ce importurile se așteaptă să fie mai mari decât în 2022.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...

Real Madrid este „Regina Europei” pentru a 15-a oară. Fanii echipei madrilene au declanșat „fiesta” la Casa de Espana din București

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă