Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a fost înmormântat cu mai puține onoruri de stat ca alți lideri ai URSS, dar moscoviții au putut veni la sicriul lui.
Moscoviții s-au adunat lângă Kremlin sâmbătă (3 septembrie) pentru a-i aduce un omagiu lui Mihail Gorbaciov, fostul lider sovietic care a murit marți (30 august) la vârsta de 91 de ani.
Gorbaciov urma să fie înmormântat fără onoruri de stat sau fără prezența președintelui Vladimir Putin, potrivit Reuters.
Cu toate acestea, i s-a acordat o ceremonie publică, autoritățile permițând rușilor să-i vadă sicriul în impunătoarea Sala a Coloanelor, în vizorul Kremlinului, unde foștii lideri sovietici au fost omagiați.
Nu a fost nicio surpriză că Putin, un ofițer de informații KGB de lungă durată, care a numit colapsul Uniunii Sovietice o „catastrofă geopolitică”, i-a refuzat lui Gorbaciov onorurile de stat și a spus că programul său nu i-a permis să participe la înmormântare.
Mihail Gorbaciov a fost înmormântat, iar garda de onoare a lui Putin i-a oferit un mic element din ceea ce se petrece la o asemenea ocazie de stat
Putin, totuși, i-a adus singur un omagiu lui Gorbaciov joi (1 septembrie), iar Kremlinul a spus că garda sa de onoare îi va oferi un „element” ca la o ocazie de stat, la înmormântarea lui Gorbaciov, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 1990 pentru rolul său în încheierea Războiului Rece.
Gorbaciov a devenit un erou pentru mulți din Occident pentru că a permis Europei de Est să se scuture de cei peste patru decenii de control comunist sovietic, a lăsat Germania de Est și de Vest să se reunească și a încheiat tratate de control al armelor cu Statele Unite.
Dar când cele 15 republici sovietice au cerut aceleași libertăți pentru a-și cere independența, Gorbaciov a fost neputincios să prevină prăbușirea Uniunii în 1991, la șase ani după ce devenise liderul acesteia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!