Mihail Gorbaciov a fost un erou al Estului Europei și mai puțin al Federației Ruse. Irina, fiica sa, a anunțat că priveghiul se va organiza în Sala Coloanelor din Casa Coloanelor și sâmbătă va avea loc înhumarea în cimitirul Novodovici, acolo unde mai este înmormântat și Boris Elțîn.
Kremlinul nu-i va organiza funeralii naționale. Nu știm dacă Irina va avea soarta Olgăi din cartea “Fiica unui erou al Uniunii Sovietice,” scrisă de Andrei Makine.
La scurt timp de la anunțarea morții fostului lider comunist, Vladimir Putin a catalogat sfârşitul Uniunii Sovietice drept o „adevărată tragedie” pentru Rusia şi „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului,” conform corespondentului The New York Times de la Moscova. Președintele Federației Ruse l-a învinuit pe Gorbaciov, ultimul lider al U.R.S.S., că “s-a umilit prea mult în fața Occidentului perfid și duplicitar.” Totuși, a transmis și un scurt mesaj conciliator: “Gorbaciov a fost un „om de stat” care „a înțeles profund că reformele sunt necesare” și „s-a străduit să ofere propriile soluții la probleme globale.” Putin nu a făcut referiri la războiul din Ucraina, conform surselor locale.
citește și: Gorbaciov, Perestroika și libertatea noastră
La scurt timp după moartea lui Gorbaciov, a devenit tot mai evident că el nu va fi venerat de Kremlin așa cum fuseseră alți foști lideri.
La moartea marilor săi lideri, Rusia a organizat mari ceremonii, omagiind omul de stat dispărut, accentuând componenta ideologică a vieții sale.
„Bunele intenții pot aduce iadul pe pământ pentru o țară întreagă”
Într-un editorial al agenției de presă, controlată de Kremlin, se spunea că Gorbaciov ar putea „servi drept o ilustrare a modului în care bunele intenții pot aduce iadul pe pământ pentru o țară întreagă.”
Rușii nu sunt un popor democratic. În toată istoria lor, de peste o mie de ani, au apreciat doar liderii autoritarieni, unii chiar despoți cruzi, cum a fost Ecaterina a II-a, care și-a ucis soțul.
Modul cum își înmormântează zilele acestea un fost om de stat ar trebui să dea de gândit occidentului profund.
Liderii mari ai lumii au nesocotit forfaitul său electoral din 1996, când a obținut doar 0,58 % din voturilor rușilor.
Mihail Gorbaciov a ridicat Cortina de Fier din Europa răsăriteană, dar și-a condamnat la sărăcie rușii, care nu l-au iertat. A interzis votca și a dat drumul la libertatea de expresie. Mereu i s-a reproșat că a fost prea concesiv cu Occidentul și că nu a obținut nimic în schimb.
„Perestroika” – programul său de „reziliență”- a eșuat
În realitate, programul său de reziliență (așa cum e la modă acum n.a.), perestroika, a eșuat. Nu a reușit să aducă prosperitatea mult dorită de mulți. Glasnostul (procesul de transparență n.a.) nu a fost juicy pentru rușii care nu vor “o țară ca afară.”
Modelul de organizare al societății rusești e mult diferită de cea occidentală.
Am mai spus-o de nenumărate ori. Dacă vrei să cucerești un popor, trebuie mai întâi să-l cunoști. Nu sunt puțini cei care se bucură de intenția unor guverne europene de a interzice dreptul la liberă circulație pentru ruși. Trebuie să fie condamnați și ostracizați și cei 15 % dintre rușii care nu l-au votat pe Putin? Noroc că o serie de lideri europeni, în primul rând premierul maghiar, au spus că e o tâmpenie.
În schimb, peste patru milioane de ucraineni sunt ținuți în puf de europeni.
Contraofensiva lui Zely seamănă cu reclama lui Gorby la Pizza Hut
Zlele trecute, Volodimir Zelenski a anunțat că lansează contraofensiva. Până la redactarea comentariului, nu sunt date că inițiativa ar fi fost și pusă-n practică.
Liderii occidentali deplâng moartea lui Gorbaciov. Trebuie să se mulțumească doar cu transmiterea mesajelor de condoleanțe. Kremlinul nu organizează ceremonii fastuoase. Din cauza războiului sau a faptului că rușii l-au detestat?
Prin anii 2000, Mihail Gorbaciov a făcut casting pentru un clip de promovare a Pizza Hut. Conform scenariului, stătea la o masă din noul restaurant moscovit cu nepoata sa. În proximitate, tinerii se certau cu cei în vârstă. Dacă primii spuneau că Gorbaciov a adus libertate, cei bătrâni ziceau că a provocat haosul. În final, toți s-au împăcat. Pizza era cea care-i lega.
Ion Iliescu a transmis un mesaj creștin. “Dumnezeu să te odihnească!” Așa ne-am amintit că în Evanghelia după Matei se mărturisește că Iisus le-a spus preoților că vameșii și destrăbălatele vor ajunge înaintea lor în Rai. Nu știm dacă asta se va întâmpla cu proscrișii istoriei. Și acum unii mai cred că atunci când apare Ion Iliescu “soarele răsare.”
Mihail Gorbaciov a luat Premiul Nobel pentru Pace. L-a binemeritat. Datorită clarviziunii sale în managmentul schimbărilor, s-a schimbat lumea, dar a nenorocit poporul rus.
Prohoditorii săi nu știu că a fost un putinist?
Înainte de războiul din Ucraina, el a avertizat că Occidentul vrea să construiască un nou imperiu. Asta nu l-a făcut mai plăcut lui Vladimir Putin.
În mod cert, Mihail Gorbaciov a fost un erou al Occidentului, al lumii civilizate, dar n-a reușit să ridice nivelul de trai al rușilor prin perestroika. El a și fost obligat să demisioneze în 1991. A candidat în 1996, dar rușii i-au dat cu flit.
A fost un comunist cu față umană. Un om care a schimbat radical soarta a peste o sută de milioane de est-europeni, dar nu i-a mulțumit pe ruși.
Va fi înmormântat ca un paria în pământul rusesc.
Vocile lumii
CNN
“Gorbaciov a devenit un erou în Occident, după discuțiile cu liderii mari ai lumii despre reducerea înarmării nucleare. Decizia lui de a nu interveni în revoluțiile țărilor din Pactul de la Varșovia, în 1989, a fost cea care a dus la eliberarea Europei de Est, căderea Cortinei de Fier, sfârșitul Războiului Rece și reunificarea Germania.
A lăsat moștenire 30 de ani de pace relativă în Europa”, susține un comentariu al CNN, intitulat “De ce Gorbaciov este un erou în occident și un paria acasă.”