2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialDevine obligatoriu pașaportul pentru Marea Britanie. Această regulă aduce un nou val...

Devine obligatoriu pașaportul pentru Marea Britanie. Această regulă aduce un nou val de scumpiri

Devine obligatoriu pașaportul pentru Marea Britanie. De astăzi, 1 octombrie, Marea Britanie cere prezentarea unui pașaport valabil pentru toți românii care intră pe teritoriul său. În România sunt aproape 1,2 milioane de șoferi de camion și tir care transportă mărfuri din și înspre țară. Dintre aceștia o bună parte lucrau pe ruta România-Marea Britanie.

Potrivit unui sondaj realizat printre cei 1.000 de subcontractori și parteneri al EURO TEAM GB Spedition, 75% dintre șoferi nu au pașaport. Aceasta situație generează probleme suplimentare pentru transportatori. Iar aici facem referire la situația actuală pentru care industria transportatorilor protestează: impozitarea diurnelor și nu numai.

„Faptul că trei din patru șoferi de tir sau camion nu au pașaport se traduce în întârzieri de livrare și preluare marfă din Marea Britanie pentru că nu mai sunt atât de mulți transportatori disponibili. Se vor trimite doar mărfurile care sunt urgente, importante, dar și cele pentru care se va plăti mai mult decât costul uzual.”, a declarat Octavian Blăjan, CEO EURO TEAM GB Spedition.

Devine obligatoriu pașaportul pentru Marea Britanie

Potrivit directorului general, acest lucru va însemna costuri mai mari pentru toate transporturile care vin din și către Marea Britanie.

„La final, toată aceasta situație va genera prețuri mai mari la produsele finale”, a mai spus Octavian Blăjan.

Efectele se vor resimți într-o diversitate largă de sectoare

În cazul unor piese auto pentru mașinile produse în Marea Britanie costul va fi crescut și cu 5-10%, iar acest cost se va reflecta în prețul de achiziție al mașinii.

În plus, termenul de livrare al respectivului autoturism va fi întârziat și el cu câteva săptămâni, poate chiar luni, având în vedere că, deja, statul de peste Canalul Mânecii se confruntă cu o criză a șoferilor de tir și are nevoie de peste 100.000 de angajați în acest domeniu.

Pentru a nu-și pierde nici comenzile și nici angajații, companiile de expedieri mărfuri vor trebui să-și reruteze șoferii fără pașaport pe rute intracomunitare, unde actul nu este necesar, sau să le impună să-și facă pașaport în regim de urgență.

„Un alt efect la nivel de industrie este că transportul către Marea Britanie va deveni un fel de nișă. Exceptând condiția obligatorie pentru șoferi de a deține pașaport, transportatorii trebuie să se asigure ca aceștia sunt pregătiți și instruiți în ceea ce privește efectuarea operațiunilor vamale.”, a mai declarat CEO-ulEURO TEAM GB Spedition.

Unii dintre transportatorii care aveau rute pe Marea Britanie se vor reorienta către alte țări, ceea ce va duce la un surplus de camioane pe acele state. Efectul va fi cel de scădere a prețurilor de transport pe relațiile respective, mai spune Octavian Blăjan.

 Salariile șoferilor de tir și camion vor crește

Pentru că va fi o luptă pentru angajarea unor șoferi care îndeplinesc aceste condiții, salariile lor vor trebui să fie din ce în ce mai competitive.

„Un alt cost crescut cu transporturile care se va reflecta către consumatorul final și, implicit, în inflație.”, a mai spus Blăjan.

Achizitorii ce au furnizori de materie primă în Marea Britanie, vor fi nevoiți să își prioritizeze preluările/transporturile în funcție de această resursă devenită factor major: camion disponibil.

Cele mai multe mărfuri care vin și pleacă spre Marea Britanie fac parte din categorii precum: piese auto, containere, cafea, scule și unelte, electrocasnice și mobilă.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Papa Francisc va vizita pentru prima dată Corsica pe 15 decembrie 2024

Papa Francisc va efectua o vizită în Ajaccio, situată în sudul Corsicii, pe data de 15 decembrie, transmite Reuters. "Pentru a treia oară de la...

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă