18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒEconomieDunwell obศ›ine peste o treime cotฤƒ de piaศ›ฤƒ din spaศ›iile industriale

Dunwell obศ›ine peste o treime cotฤƒ de piaศ›ฤƒ din spaศ›iile industriale

Dunwell, cea mai mare agenศ›ie de brokeraj specializatฤƒ în sectorul industrial, a obศ›inut o cotฤƒ de 35% din piaศ›a intermedierilor de spaศ›ii logistice ศ™i industriale în primul semestru al anului, cu tranzacศ›ii de aproximativ 45.000 mp, consolidându-ศ™i, astfel, poziศ›ia în topul celor mai mari agenศ›ii de consultanศ›ฤƒ imobiliarฤƒ din România.

Specialiศ™tii Dunwell au tranzacศ›ionat atât spaศ›ii de depozitare, cât ศ™i viitoare unitฤƒศ›i de producศ›ie, reprezentând extinderi, relocฤƒri sau proiecte noi. Suprafaศ›a medie tranzacศ›ionatฤƒ de Dunwell în prima jumฤƒtate a anului s-a ridicat la 5.000 mp.

“Piaศ›a industrialฤƒ din România traverseazฤƒ o perioadฤƒ foarte bunฤƒ, marcatฤƒ de un interes crescut din partea investitorilor, lucru confirmat ศ™i de rezultatele pozitive înregistrate în prima parte a acestui an, când am reuศ™it sฤƒ depฤƒศ™im o treime din cota de piaศ›ฤƒ a tranzacศ›iilor realizate de agenศ›iile cu activitate în sectorul industrial. Ne aศ™teptฤƒm ca acest trend sฤƒ se menศ›inฤƒ ศ™i în a doua parte a anului, pentru ca pânฤƒ la finalul lui 2019 sฤƒ depฤƒศ™im pragul de 100.000 mp de spaศ›ii industriale tranzacศ›ionaศ›i”, a declarat Marian Orzu, managing partner Dunwell.

Potrivit datelor Dunwell, în prima jumฤƒtate a anului, în piaศ›a industrialฤƒ s-au tranzacศ›ionat circa 280.000 mp, din care peste 125.000 mp au fost realizaศ›i de cฤƒtre agenศ›iile de consultanศ›ฤƒ imobiliarฤƒ, diferenศ›a reprezentând tranzacศ›ii directe ale dezvoltatorilor. Aproximativ 50% din totalul tranzacศ›iilor din primul semestru a fost realizat în locaศ›iile din Bucureศ™ti, 70% dintre acestea fiind încheiate de agenศ›iile de consultanศ›ฤƒ. Alte zone de tranzacศ›ionare sunt Timiศ™oara ศ™i Ploieศ™ti.

Din totalul tranzacศ›iilor realizate de agenศ›ii, peste 80% din totalul suprafeศ›elor a fost reprezentat de depozitare, diferenศ›a fiind producศ›ie. Aproximativ 90% din tranzacศ›iile spaศ›iilor cu destinaศ›ie de producศ›ie au fost securizate de echipa Dunwell.

Pentru anul în curs, Dunwell estimeazฤƒ cฤƒ volumul tranzacศ›iilor va fi similar cu cel din 2018 ศ™i se va situa la peste 500.000 mp, realizate atât de agenศ›ii, cât ศ™i direct cu dezvoltatorii.

În ceea ce priveศ™te livrฤƒrile de noi spaศ›ii industriale, stocul total de proiecte moderne a depฤƒศ™it la jumฤƒtatea anului pragul de 4 milioane mp, în condiศ›iile în care potenศ›ialul de dezvoltare anunศ›at la începutul lui 2019 se ridicฤƒ la aproximativ 750.000 mp noi proiecte de spaศ›ii industriale la nivelul întregii ศ›ฤƒri.

Proiecte noi pe harta dezvoltฤƒrilor industriale

Dezvoltatorii de proiecte industriale au început sฤƒ se orienteze spre noi zone de interes, dupฤƒ ce au observat potenศ›ialul de creศ™tere al oraศ™elor regionale sau al unor noduri rutiere tot mai cฤƒutate. Astfel, noi terenuri au fost securizate, iar pe spaศ›iul disponibil se vor ridica noi parcuri industriale.

“Observฤƒm un interes tot mai mare pentru regiunea de Est a ศ›ฤƒrii ศ™i în noi locaศ›ii, pânฤƒ acum mai puศ›in populare din Bucureศ™ti, cum este cazul zonei de Nord-Est, din apropierea autostrฤƒzii A3 (Bucureศ™ti – Ploieศ™ti). De asemenea, se remarcฤƒ ศ™i o cerere crescutฤƒ pentru proiecte Inner City Logistics, cunoscute pentru facilitatea de << last mile delivery >>, prin care produsele ajung la utilizatorul final într-o perioadฤƒ mai scurtฤƒ de timp, cum este cazul zonelor Preciziei, Pipera, Theodor Pallady sau Berceni, locaศ›ii aflate practic în interiorul centurii ocolitoare a Capitalei. Aceastฤƒ evoluศ›ie vine ศ™i ca urmare a demarฤƒrii unor proiecte de infrastructurฤƒ care au creat oportunitฤƒศ›i de dezvoltare ศ™i pun bazele unor viitoare investiศ›ii de anvergurฤƒ. Mai mult, oraศ™e precum Roman, Bacฤƒu, Iaศ™i, Craiova sau Constanศ›a se aflฤƒ astฤƒzi pe harta de interes a marilor investitori”, a declarat Daniel Cautiศ™, managing partner Dunwell.

Daniel CautiลŸ

O tendinศ›ฤƒ pe piaศ›a industrialฤƒ este reprezentatฤƒ de închiderea unor fabrici de textile ศ™i încฤƒlศ›ฤƒminte din Vestul României, în contextul în care forศ›a de lucru a devenit mai scumpฤƒ dupฤƒ creศ™terile salariului minim, ceea ce a fฤƒcut ca mulศ›i investitori sฤƒ îศ™i regândeascฤƒ strategia ศ™i opศ›iunile. Aceศ™tia au optat fie pentru deschiderea de noi facilitฤƒศ›i de producศ›ie în Estul ศ›ฤƒrii, în noi zone de dezvoltare economicฤƒ, fie pentru relocarea activitฤƒศ›ii cu totul, în altฤƒ ศ›arฤƒ.

“Investitorii se uitฤƒ cu atenศ›ie la România ศ™i la oportunitฤƒศ›ile de dezvoltare de aici, dar tot mai mulศ›i înclinฤƒ spre proiecte în Estul României sau în zone mai puศ›in aglomerate, care sฤƒ le faciliteze o dezvoltare în perspectivฤƒ ศ™i o piaศ›ฤƒ nouฤƒ, aศ™a cum este cazul companiilor din domeniul automotive, care aleg locaศ›ii precum Iaศ™i, Roman sau Bacฤƒu pentru noile unitฤƒศ›i de producศ›ie din ศ›ara noastrฤƒ”, a adฤƒugat Daniel Cautiศ™.

Dezvoltatorii ศ™i investitorii au început sฤƒ securizeze terenuri pentru proiectele ce vor fi livrate din 2020

Terenurile cu destinaศ›ie industrialฤƒ sunt tot mai cฤƒutate de investitori ศ™i dezvoltatori imobiliari, care doresc extinderea activitฤƒศ›ii din România sau care cautฤƒ oportunitฤƒศ›i de dezvoltare în zone noi. Echipa de terenuri a Dunwell se aflฤƒ în discuศ›ii avansate cu dezvoltatori imobiliari ศ™i investitori care îศ™i doresc sฤƒ securizeze terenuri în oraศ™ele cu cel mai mare potenศ›ial din România.

„Am semnat mai multe pre-contracte pentru terenurile aflate în noile zone de interes pentru investiศ›ii industriale. Mai mulศ›i dezvoltatori au securizat terenuri în zona de Nord, în apropierea autostrฤƒzii A3 (Bucureศ™ti – Ploieศ™ti), acolo unde preศ›urile încep sฤƒ creascฤƒ proporศ›ional cu cererea tot mai ridicatฤƒ, preศ›ul pornind de la 30 euro/mp ศ™i putând ajunge ศ™i la 60 euro/mp, cât ศ™i în Estul Capitalei, unde, din 2020, ne aศ™teptฤƒm la încฤƒ 200.000 mp proiecte industriale ศ™i unde preศ›urile sunt mai atractive, de 25 – 35 euro/mp. Zona de Vest a Capitalei rฤƒmâne de interes pentru dezvoltatori, unde noi proiecte vor fi demarate de anul viitor ศ™i unde preศ›urile, datoritฤƒ unei concurenศ›e ridicate, se aflฤƒ la un nivel foarte competitiv. Din pฤƒcate, lipsa infrastructurii din Sudul Capitalei, din apropierea centurii ocolitoare, este o piedicฤƒ în demararea de noi proiecte industriale. La nivel de ศ›arฤƒ, Cluj, Constanศ›a, Bacฤƒu, Craiova ศ™i Braศ™ov sunt oraศ™ele cu cele mai atractive terenuri ศ™i care promit dezvoltฤƒri considerabile în urmฤƒtorii ani”, a declarat Laurenศ›iu Badea, managing partner ศ™i responsabil al departamentului Land Development din cadrul Dunwell.

 Laurenลฃiu Badea

 

Cele mai citite

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ