15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăEconomieYieldul românesc stă de cinci ori mai prost decât cel bulgăresc

Yieldul românesc stă de cinci ori mai prost decât cel bulgăresc

Datoria publică a crescut cu peste 3,2 miliarde de euro (9,26%), la 37,982 miliarde de euro. Care e semnificaţia cifrelor?

„BNR raportează valoarea de piaţă. Cea mai mare parte din ea e formată din emisiunile de obligaţiuni pe Programul MTN, la Bursa din Luxemburg, care au ajuns la 31 de miliarde de euro, din care ne-am împrumutat cu 29 de miliarde de euro”, spune analistul economic Sorin Dinu.

După europarlamentare şi arestarea domnului Dragnea, explică Dinu, preţurile au crescut la unele euroobligaţiuni şi cu 20%. Dar nu e o creştere reală a datoriei, ci doar a valorii de piaţă. Dar nu avem informaţia completă.

Ce înseamnă aceasta? „Să avem valoarea nominală, valoarea nominală a titlurilor emise şi valoarea de piaţă. Când vom avea aceasta, vom putea analiza mai bine ce înseamnă datoria publică externă şi impactul ei. Oricum, într-un timp scurt, Finanţele au împrumutat peste 4 miliarde de euro, pe MTN. Probabil, în toamnă vor mai face un împrumut de 1,5 – 2 miliarde de euro”, crede expertul.

„Într-un timp scurt, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat peste 4 miliarde de euro, pe Programul MTN.” Sorin Dinu, analist economic

Sorin Dinu se aşteaptă la aceasta pentru că vine scadenţa de 1,5 miliarde de euro, pe MTN, „iar banii nu vor fi luaţi de la BNR, pentru că afectează rezerva, ci probabil se va face alt împrumut”.

 

România plăteşte dobânzi mai mari

În afară de aceasta, Finanţele au raportat dobânzi mici, dar „trebuie să compari cu evoluţia dobânzilor. Fed va reduce dobânda de referinţă, BCE se gândeşte să facă la fel. Yieldurile pe 10 ani, la majoritatea statelor din Zona Euro, sunt negative.

Elveţia a ajuns la -1%. Până şi cele la obligaţiunile lusitane sunt la 0,2% – 0,3%. Bulgaria chiuie, cu un cupon de 0,5% şi yieldul aproape de cupon, la 0,45%. Deci, în realitate MFP a vândut obligaţiuni cu o dobândă extrem de mare”, afirmă Dinu.

Practic, yieldul românesc la 10 ani e 4,5%, de peste nouă ori mai mare ca al Sofiei. „Tot ce depăşeşte 100% în creşterile de preţuri arată că România plăteşte dobânzi mai mari. Obligaţiunile până în 2049, cu yield la 4,625%, sunt pe la 120%”, a spus României libere analistul economic.

Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...
Ultima oră
Pe aceeași temă