12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiPrimii pași în sistemul de învățământ, cei mai grei

Primii pași în sistemul de învățământ, cei mai grei

E concurență mare și la sesiunea din acest an, o medie de șapte candidați pe loc.

Bineînțeles, avem concurență mai mare pe anumite posturi și criză mare pe altele.

Dacă tot am menționat de criză, trebuie atrasă atenția asupra nevoii mari de profesori pentru învățământul primar și pentru cel preșcolar.

Cu alte cuvinte, problemele sistemului educațional din România apar încă de la început.

Se pensionează educatoarele și învățătorii cu experiență și, din nefericire, din urmă nu vin suficient de multe cadre didactice bine pregătite.

Nu e de mirare că se acceptă mulți profesori care să predea în sistemul de învățământ din țara noastră.

Iar când vorbim despre învățământul preșcolar și de cel primar, discutăm și despre salariile cele mai mici din sistem pentru cadre didactice de predare, dar și despre poate cel mai mare volum de muncă din sistemul preuniversitar.

Firește că orice profesor responsabil trebuie să-și pregătească minuțios lecțiile pe care le va susține în fața clasei ziua următoare.

Cunoaștem însă și multe cazuri de profesori care doar pun elevii să “conspecteze” lecția din manual, dar așa ceva nu se poate la grădiniță și în clasele mici.

La acest nivel, dacă nu se utilizează jocuri de învățare, fișe de lucru și alte materiale didactice ajutătoare, eficiența actului de predare este zero.

Aici intervine încă un factor descurajator pentru tinerii profesori din învățământul primar și preșcolar: cheltuielile pentru materialele didactice ajutătoare trebuie suportate tot de către dascăli, deoarece Ministerul Educații nu alocă niciun ban în acest sens.

Nu trebuie uitat nici stresul de la acest nivel al învățământului, cel mai ridicat din sistem.

Am mai menționat că ar fi benefică o reducere a vârstei de pensionare, măcar pentru profesorii care predau în primar și preșcolar, dacă nu pentru toate cadrele didactice din preuniversitar.

Dacă luăm în considerare toți acești factori, nu trebuie să fie de mirare că ne confruntăm cu o criză de educatoare și învățători.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...
Ultima oră
Pe aceeași temă