29.1 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum arată execuția bugetară în primele nouă luni ale anului

Cum arată execuția bugetară în primele nouă luni ale anului

Execuţia bugetară a trecut pe excedent după primele nouă luni, influenţată de venituri de peste 1,1 miliarde lei provenite în luna septembrie din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră şi tranşa a doua din impozitul pe construcţiile speciale, relatează Mediafax.

Încasările în sumă de 452 milioane lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră emise de Ministerul Economiei şi veniturile de 693,7 milioane lei din tranşa a doua a impozitului pentru construcţiile speciale au dus execuţia bugetară de la un deficit de 0,24% din PIB în luna august la un excedent reprezentând 0,06% din PIB la finele lunii septembrie.

Guvernul are ca ţintă pentru sfârşitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 155,4 miliarde lei, au fost cu 5,5% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi reprezintă 23,5% din PIB.

Datele Ministerului Finanţelor arată că au crescut încasările din contribuţiile de asigurări sociale (+2,67 miliarde de lei), accize (+1,76 miliarde de lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1,71 miliarde de lei), impozitul pe profit (1 miliard de lei) şi TVA (+290 milioane de lei).

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri la impozite şi taxe pe proprietate (+4,7%), taxe pe utilizarea bunurilor (+ 3,3%) şi venituri nefiscale (+1,3%).

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 44%, după ce anul trecut au fost încasate taxe de licenţă de 2 miliarde de lei pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.

Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate înregistrează în continuare un nivel scăzut, reprezentând 0,8% din PIB, dar sunt cu 9,6% mai mari faţă de perioada similară din 2013.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 155 miliarde lei, au scăzut atât în termeni nominali, cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, cât şi în termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,7%, ca urmare a majorării salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, precum şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești.

Faţă de anul precedent, cheltuielile cu bunuri şi servicii au scăzut cu 1,5%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 16,5 miliarde lei, respectiv de 2,5% din PIB, faţă de 19,4 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.

În perioada corespunzătoare a anului trecut au fost plătite arierate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionalede circa 2 miliarde lei, precum şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane lei.

Cele mai citite

INCREDIBIL. Camionul lui Ilie Bolojan, dispărut din Germania

Încruntatul Ilie Bolojan, vătaful Oradei și al județului Bihor, este de ceva vreme și un Gică Contra al celor de la guvernare, fiind...

Bacalaureat 2024. Astăzi este proba orală la Limba română

Examenul de Bacalaureat 2024 începe în ziua de luni, 17 iunie, prima probă fiind proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidaţi...

Un autocar și un autocamion din Ucraina s-au ciocnit în județul Constanța. Autocarul transporta copii ucraineni în Bulgaria

Un autocar și un autocamion, ambele din Ucraina, s-au ciocnit în județul Constanța, în noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iunie 2024. Accidentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă