13.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCentru României a fost mutat în Făgăraș

Centru României a fost mutat în Făgăraș

Centrul României a fost mutat în municipiul Făgăraș din judeţul vecin, Braşov, arată ultimele măsurători ale specialiștilor, conform Digi24.

Anterior, centrul ţării era stabilit în satul Dealu Frumos, din judeţul Sibiu. 

„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centrul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv”, a explicat Ioan Rus, conferenţiar la Facultatea de Geografie a UBB Cluj-Napoca, scrie Digi24

Conform noilor date, centrul ţării este la ieşirea din Făgăraş, spre Braşov. În stânga e un câmp părăsit, iar în dreapta o staţie de gaz. Coordonatele geografice exacte sunt 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică.

Dar autoritățile din județul Sibiu nu doresc să renunțe la promovarea satului Dealu Frumos drept centrul țării.

„Nu se pot schimba obiceiurile peste noapte. Probabil o să rămână în continuare ca centrul turistic și de atracție pentru trecători. Este un peisaj frumos”, a declarat Marius Bârsan, viceprimarul comunei Merghindeal, din care face parte satul Dealu Frumos.

Acum, și locuitorii din Făgăraș doresc să își promoveze localitatea drept centrul României. „Ar veni mai mulţi turişti, am prezenta o curiozitate mai mare pentru alţii”, a declarat un localnic.

„Cred că orice investitor s-ar plasa în centrul unei ţări”, a precizat și George Cîrje, viceprimarul municipiului Făgăraş.

Modificarea le ridică probleme și editorilor manualelor de geografie, în care Dealu Frumos este trecut drept centrul georgrafic al României.

Cele mai citite

Infografic FES România: Evoluția încrederii românilor în Uniunea Europeană, în contextul alegerilor europarlamentare

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la încrederea românilor în Uniunea Europeană cu ocazia Zilei Europei, înainte de...

Simona Bucura-Oprescu a discutat cu omologul spaniol despre acordarea dublei cetăţenii pentru românii din Spania

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a discutat joi, la Madrid, cu vicepremierul şi ministrul Muncii şi Economiei Sociale din Spania, Yolanda Diaz Perez, despre cooperarea...

Creditele ipotecare au crescut cu 29% în primul trimestru din 2024

Creditele ipotecare noi acordate în primele trei luni ale acestui an au totalizat aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel naţional, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă