12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCum să amenajezi bucătăria: sfaturile designerului Mihaela Popa

Cum să amenajezi bucătăria: sfaturile designerului Mihaela Popa

De câte ori nu ți s-a întâmplat să nu ai la îndemână ustensilele din bucătărie, să ţi se pară că nu ai destul loc să îţi desfăşori activitatea sau că drumul până la frigider este prea lung? Pentru a evita aceste probleme, trebuie să gândeşti ergonomic spaţiul bucătăriei iar sfaturile de la un specialsit sunt întotdeauna binevenite. Astăzi, ne-am adresat designerului Mihaela Popa.

Principala regulă în amenajarea unei bucătării este „regula triunghiului“. Conform acesteia, laturile imaginare ale triunghiului sunt formate din liniile care unesc cele trei puncte de interes ale oricărei bucătării – plita, frigiderul şi chiuveta. Astfel, suprafaţa este utilizată eficient atunci când suma celor trei laturi este cuprinsă între 4 şi 6 metri. Dacă perimetrul triunghiului e mai mic de 4 metri, va rezulta un spaţiu prea înghesuit pentru desfăşurarea activităţilor. Dacă acelaşi perimetru este mai mare de 6 metri, vei constata că va trebui să depui un efort prea mare atunci când vei lucra în bucătărie.

Este de preferat ca această încăpere să fie luminată natural, foarte bine aerisită, spaţioasă şi neaglomerată de prea multe obiecte decorative. De asemenea, evită să foloseşti aici oglinzi sau obiecte religioase (icoane, cruci, calendare).

Fă o distincţie clară între elementele de apă (chiuveta şi frigiderul) şi elementele de foc (plita şi cuptorul). Evită alăturarea acestora, pentru a reduce posibilitatea producerii accidentelor. Tot din acest motiv, e bine să nu poziţionezi plita sau maşina de gătit lângă o sursă de aer (fereastră).

Gândeşte-ţi bucătăria astfel încât pe blatul de lucru să depozitezi cât mai puţine obiecte. Creează multe sertare pe care să le deschizi uşor, eventual cu un sistem push-to-open. Dacă foloseşti mânere, ai grijă ca ele să nu iasă în relief mai mult decât marginea blatului de lucru, pentru că există riscul să te loveşti.

Dimensionează corpurile suspendate astfel încât să fie cât mai înalte, chiar până la tavan, sau termină-le cu o grindă – în felul acesta, eviţi depunerea prafului, care, asociat cu aburii care conţin grăsime, devine foarte greu de îndepărtat.

Protejează peretele de deasupra blatului cu diverse materiale, ca sticla colorată securizată, plăcile ceramice, mozaicul, aluminiul, inoxul, piatra naturală etc., şi realizează blatul de lucru dintr-un material uşor de curăţat şi rezistent la zgârieturi.

Întrucât bucătăria trebuie să fie un spaţiu cald şi relaxant, îţi recomand să alegi culori deschise (alb, crem, gri deschis). În cazul în care doreşti un design animat şi numai dacă spaţiul este suficient de generos, poţi folosi tonuri închise în partea de jos a bucătăriei.

Cele mai citite

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

VIDEO. Madeira, insula “la modă” în 2024. În martie s-a atins un nou număr maxim de pasageri

Madeira este un arhipelag portughez din Atlanticul de Nord, aflat la vest de Maroc. În ultimii doi ani, insula este "asaltată" de turiști, dat...

Dan Petrescu, despre revenirea la CFR: “Mă simt ca acasă aici, mă motivează totul”

Dan Petrescu, antrenorul legendar care se întoarce pentru al patrulea mandat la conducerea echipei de fotbal CFR Cluj, a subliniat într-o conferință de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă