Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, joi, că intenţionează să modifice Legea concurenței, pentru a stimula firmele să-și recunoască abaterile în domeniu, informează Agrepres.
„În acest an, trebuie să modificăm Legea principală a concurenței, nr. 21/1996. Din punctul meu de vedere, nu cred că are nevoie de modificări fundamentale, deoarece este în pas cu ceea ce se întâmplă în restul lumii. Cred însă că e necesară o modificare pe zona în care cei care au încălcat legea să vină să-și recunoască faptele, pentru a scurta și simplifica astfel investigațiile demarate de autorități. În acest moment, avem la dispoziție două proceduri de acțiune. În primul rând este vorba de instrumentul paneuropean numit clemență, prin care firmele care recunosc că au greșit pot beneficia de amendă zero sau de reducerea substanțială a amenzii. Condiția este însă ca aceste firme să vină cu dovezi prin care autoritățile vor fi ajutate să sancționeze alte societăți. Al doilea instrument se referă la recunoașterea faptelor comise la sfârșitul investigației, prin care amenda este redusă cu 20-30%”, a spus Bogdan Chirițoiu.
Mai mult, Chiriţoiu a precizat că în România denunțul în domeniul concurenței neloiale nu este atât de popular precum în statele din vestul Europei.
„Instrumentul clemenței nu e foarte popular în România și în țările din estul Europei, spre deosebire de statele din vest, unde denunțul în domeniul concurenței neloiale este mai popular. Noi am dori să existe o recunoaștere timpurie a faptelor de concurență neloială, în acest mod evitând munca de ani de zile a organelor de anchetă. Trebuie să vedem cum putem integra în sistemul nostru legal mecanismul recunoașterii timpurii a acestei categorii de fapte. Concret, este necesar să gradăm recompensele oferite firmelor, astfel încât clemența să fie cea mai atrăgătoare pentru firme, urmată de recunoașterea timpurie și recunoașterea la finalul investigației”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.
Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat, totodată, că ar dori ca încălcările legii să fie sesizate și de persoanele fizice, nu doar de firme.
„În demersurile noastre am vrea să folosim și informațiile de la persoanele fizice, nu doar de la firmele care au aflat de încălcări ale legii. În orice caz, clemența rămâne principalul instrument de eradicare a cartelurilor în Europa de Vest”, a subliniat Bogdan Chirițoiu.