13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăEconomieFitch a retrogradat ratingul Arabiei Saudite cu o treaptă, din cauza posibilelor...

Fitch a retrogradat ratingul Arabiei Saudite cu o treaptă, din cauza posibilelor atacuri teroriste

Totuși, perspectiva ratingului a rămas stabilă.

”Retrogradarea reflectă creşterea tensiunilor geopolitice şi militare din regiunea Golfului, de evaluarea revizuită a Fitch privind vulnerabilitatea infrastructurii economice a Arabiei Saudite şi continuarea deteriorării balanţei fiscale şi a balanţei externe a regatului”, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Măsura a fost luată la aproximativ două săptămâni după atacurile cu o dronă şi rachete de croazieră împotriva unor instalaţii majore de producţie a petrolului din Arabia Saudită. Atacurile sunt atribuite de Riad şi Washington Iranului.

Riadul şi-a exprimat dezamăgirea ”faţă de decizia rapidă a Fitch de a retrograda ratingul regatului”.

Atacurile care au avut loc pe 14 septembrie împotriva a două unităţi de producţie a petrolului ale grupului Aramco au provocat reducerea la circa jumătate a producţiei, iar a doua zi cotaţia petrolului Brent a urcat cu până la 19,5%, la 71,95 de dolari pe baril, cea mai mare creşterea consemnată vreodată la deschidere, care a fost ulterior corectată.

Fitch a apreciat că producţia de petrol a fost rapid reluată sau înlocuită, demonstrând rezistenţa la atacuri, dar consideră că există riscul producerii unor noi atacuri.

“Cu toate că producţia de petrol a fost reluată în totalitate până la sfârşitul lunii septembrie, considerăm că există riscul unor noi atacuri în Arabia Saudită, care ar putea provoca daune economice”, a arătat agenţia.

Agenţia a descris regatul ca fiind ”vulnerabil la tensiunile geopolitice, din cauza politicii aliniate la cea a Statelor Unite în privinţa Iranului şi a implicării în războiul din Yemen.

”Considerăm că există riscul ca SUA şi Arabia Saudită să fie atrase într-un conflict mai profund cu Iranul”, potrivit Fitch.

Agenţia a arătat că decizia a fost luată şi din cauza continuării deficitelor fiscale, anticipând un deficit bugetar de 6,7% din PIB în acest an, comparativ cu 5,9% din PIB în 2018.

Cele mai citite

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă