12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialDe ce suntem judecaţi de cei din jurul nostru după primele trei...

De ce suntem judecaţi de cei din jurul nostru după primele trei secunde

Afirmația conform căreia înfăţişarea noastră contează pentru modul în care ceilalţi se raportează la noi nu este un mit. Există nenumărate teorii despre prima impresie şi despre efectele ei asupra relaţiilor interpersonale, succesul profesional sau integrarea în societate, însă toate se rezumă la un aspect esenţial: deşi putem construi judecăţi de valoare elaborate, primele minute din interacţiunea cu o persoană nouă va influenţa substanţial părerea noastră despre ea.

La acest capitol intră numeroase elemente, – de la gesturile persoanei, până la detalii aparent inofensive ale modului în care este îmbrăcată. Vi s-a întâmplat, probabil, să aveţi păreri despre o persoană pe care o vedeţi mereu, fără să fi vorbit vreodată cu ea, numai datorită stilului vestimentar ori al unor gesturi. Veţi crede despre o persoană cu tatuaje că este rebelă, despre un bărbat care se îmbracă mereu la costum că este serios; pe o tânără ce se îmbracă excentric o veţi considera extrovertită. De ce?

Un studiu publicat în Psychology Today în 2013 a evidenţiat faptul că ne facem o impresie despre o persoană în funcţie de hainele sale, după numai trei secunde. Asta înseamnă că anumite detalii ce ţin de aspectul nostru trebuie tratate cu atenţie.

Iată câteva aspecte la care trebuie să fim atenţi atunci când ieşim pe uşă, pentru a nu risca să transmitem ceea ce nu ne dorim:

  1. Părul neîngrijit. Acesta va transmite, pentru unele persoane, că nu ne pasă cum arătăm şi că nu suntem atenţi la detalii. În mod involuntar, interlocutorii noştri ar putea crede că nu este important pentru noi să fim atente şi serioase, spre exemplu.
  2. Accesorii nepotrivite. Mai ales atunci când mergem la întâlniri de afaceri, este important să alegem accesorii discrete, ori să nu folosim prea multe, pentru că ele pot transmite faptul că nu ne putem adapta situaţiei în care ne aflăm, ori că vrem să atragem prea mult atenţia. Este recomandat să purtăm bijuterii fie mai simple, fie modele relativ clasice, însă de valoare, care nu se demodează niciodată. Poţi vedea câteva exemple pe bijuteriateilor.ro.
  3. Unghiile. Multă lume judecă alte persoane în mod negativ, dacă au o manichiură neîngrijită. Şi aici nu ne referim la lipsa ojei, ba dimpotrivă. Decât o ojă exfoliată, mai bine unghii necolorate, însă curate.
  4. Gesticulaţia extremă. Anumite gesturi, precum mişcări repetate ale mâinilor, scărpinatul capului în timp ce vorbim, ori privirea în jos pot să trădeze fie nesinceritatea, nesiguranţa sau timiditatea. Dacă vrem să convingem pe cineva, este bine să fim atente la gesturile pe care le facem.

Aşadar, dacă ne dorim ca ceilalţi să ne considere persoane plăcute sau să primim o a doua şansă în urma unei interacţiuni profesionale, trebuie să ne asumăm faptul că, fie şi involuntar, ceilalţi se vor ghida după modul în care ne îmbrăcăm şi gesturile pe care le facem.

 

Cele mai citite

Roberta Metsola: Tbilisi, te auzim! Te vedem

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, şi-a exprimat, marţi, sprijinul pentru poporul georgian, într-o postare pe reţelele de socializare, potrivit actualitate.org. Roberta Metsola, mesaj pentru georgieni:...

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă