20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialSăptămână decisivă în Parlamentul European

Săptămână decisivă în Parlamentul European

Cei 751 de eurodeputați se reunesc la Strasbourg în această săptămână pentru sesiunea plenară constitutivă a Parlamentului European rezultat în urma alegerilor europene din 22-25 mai pentru a decide cine va deține principalele funcții, informează Agerpres.

Prima decizie a eurodeputaților va fi alegerea președintelui PE. După cum se știe, germanul Martin Schulz, candidatul socialiștilor europeni la președinția Comisiei Europene la alegerile din 22-25 mai și președinte în exercițiu al Parlamentului European, urmează să își păstreze această funcție pentru încă doi ani și jumătate, în virtutea unei înțelegeri între principalele două grupuri europarlamentare — PPE și S&D—, urmând ca din ianuarie 2017 președintele PE să fie un reprezentant al Popularilor Europeni (PPE). Contracandidații lui Schulz la președinția PE sunt conservatorul britanic Sajjad Karim, spaniolul Pablo Iglesias, membru al grupului GUE, și ecologista austriacă Ulrike Lunacek.

Tot în această sesiune plenară, Parlamentul European își va alege cei 14 vicepreședinți, iar joi va fi votată componența comisiilor europarlamentare. 

În pofida faptului că a pierdut 60 de mandate la alegerile europarlamentare din urmă cu o lună, grupul Partidului Popular European (PPE) rămâne cel mai numeros din Parlamentul European, notează luni EUobserverÎn prezent nu există alte grupuri politice în PE în afară de cele șapte din legislatura precedentă (PPE, S&D, ALDE, Verzi, ECR, GUE și EFD) după ce Frontul Național din Franța, condus de Marine Le Pen, nu a reușit să găsească eurodeputați din cel puțin alte șase țări pentru a putea forma un nou grup europarlamentar.

 

 

Cele mai citite

Luxemburg: Expoziție dedicată aportului Familiei Regale la aderarea României în NATO și Uniunea Europeană

În seara de miercuri, 22 mai, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au avut bucuria unei frumoase și emoționante întâlniri cu comunitatea de români...

Săraci deși muncesc. Lucrătorii din România continuă să aibă cel mai mare risc de sărăcie din UE

România are cea mai mare rată a sărăciei în muncă din rândul statelor Uniunii Europene. Deși muncesc, românii prezintă un risc mai mare de...

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...
Ultima oră
Pe aceeași temă