21.4 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCea mai mare bancă elveţiană, investigată pentru spălare de bani şi crimă...

Cea mai mare bancă elveţiană, investigată pentru spălare de bani şi crimă organizată

Cea mai mare bancă elveţiană, UBS, este investigată de autorităţile elveţiene pentru acuzaţii de spălare de bani şi activităţi de crimă organizată, relatează Bloomberg, citată de Mediafax.

Un purtător de cuvânt al procuraturii din Bruxelles a declarat că investigaţia va fi condusă de judecătorul Michel Claise.

Angajaţii UBS au contactat belgieni bogaţi, inclusiv directori generali şi sportivi, într-o perioadă de 10 ani, încurajându-i să deschidă conturi nedeclarate în Elveţia, a relatat publicaţia M… Belgique, fără să menţioneze sursa informaţiilor.

UBS Belgium a contribuit la organizarea transferurilor unor sume mari de bani către Elveţia, potrivit publicaţiei.

"Practicile de afaceri ale UBS respectă în totalitate legislaţia şi reglementările în vigoare. UBS nu tolerează nicio activitate de sprijinire a clienţilor în scopul evitării obligaţiiloriscale" potrivit unui comunicat al băncii destinat Bloomberg News, în care se mai arată că banca nu are cunoştinţă despre vreo investigaţie preliminară legată de operaţiunile din Belgia.

Revista a arătat că procuratura belgiană a început ancheta la sfârşitul anului trecut şi se bazează pe mărturii foarte detaliate.

Băncile europene sunt supuse unei serii de investigaţii legate de acuzaţiile că au manipulat dobânzile interbancare şi cotaţiile valutare, că au ajutat clienţii să evite plata impozitelor, că au spălat bani sau au încălcat sancţiunile impuse de Statele Unite unor state.

Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană, a plătit în luna mai o amendă de 2,6 miliarde de dolari în SUA după ce divizia sa americană a recunoscut că a ajutat cetăţeni americani să eludeze fiscul.

Autorităţile americane vor să penalizeze BNP Paribas, cea mai mare bancă din SUA, cu peste 10 miliarde de dolari, pentru a făcut afaceri cu state sancţionate, precum Iran, Sudan şi Cuba.

UBS a fost amendată cu circa 1,5 miliarde de dolari de autorităţile de reglementare din SUA, Marea Britanie şi Elveţia, în 2012, pentru manipularea dobânzilor interbancare. Banca este încă investigată pentru asociarea unora dintre brokerii săi cu brokeri ai altor companii, pentru manipularea pieţei valutare.

Preşedintele UBS, Axel Weber, a declarat într-un discurs de la începutul lunii mai că rezolvarea acestor probleme din trecut este o prioritate a băncii.

Cele mai citite

Ministerul Economiei și Turismului prezintă salata cu icre de crap, unul dintre cele 13 produse românești protejate

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului prezintă "salata tradițională cu icre de crap", precizând că acest aliment se află "pe lista produselor cu indicație geografică...

Corina Martin, secretar General FPIOR: În România trăiesc mii de kazahi. Cea mai mare investiție străină din România aparține Kazahstan – Interviu

Corina Martin, consul Onorific al Kazahstanului la Constanța și Secretar General FPIOR, a acordat un interviu R.L. în care a declarat că relațiile României...

PRO TV nu va mai transmite partidele din Champions League, Europa League şi Conference League

Drepturile TV pentru difuzarea meciurilor din cupele europene pentru perioada următoare, până în 2027, au fost achiziționate și atribuite pentru piața din România. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă