17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialBUK, vinovatul rus

BUK, vinovatul rus

La 15 luni după doborârea zborului MH17 în estul Ucrainei, anchetatorii olandezi au publicat concluziile lor asupra cauzei tragediei care a costat viaţa a 298 de persoane, din care două treimi erau olandezi.

Racheta sol-aer care a provocat prăbuşirea unui Boeing al Malaysia Airlines şi moartea celor 298 de ocupanţi la 17 iulie 2014 în estul Ucrainei este o BUK de fabricaţie rusă, arată raportul oficial olandez prezentat marţi, 13 octombrie, într-o bază militară din Olanda. Biroul de anchetă pentru securitate (OVV) a condus timp de 15 luni investigaţiile asupra catastrofei zborului MH17 care efectua legătura dintre Amsterdam şi Kuala Lumpur, din totalul victimelor două treimi fiind olandezi. Raportul final concluzionează că racheta a fost trasă de pe un teritoriu controlat de rebelii separatişti pro-ruşi, concluzii apropiate de cele formulate deja de Ucraina şi SUA. Anchetatorii își lansează deducțiile pe studierea fragmentelor de piese metalice descoperite pe trupurile victimelor şi publică hărţi care localizează cu precizie punctul de plecare a rachetei, afirmă cotidianul De Volkskrant.

Totul desemnează clar Rusia – BUK, dezvoltată şi produsă în această  ţară, nu a putut fi achiziţionată doar de rebeli, arată experţii, ea a fost furnizată de militarii ruşi ca ajutor. O versiune coroborată anterior de mai multe surse. Numeroşi analişti consideră că separatiştii au doborât Boeingul „din greşeală”, crezând că ţintiseră un avion militar ucrainean.

Raportul publicat ieri nu va permite identificarea cu precizie a autorilor tirului. O comisie internaţională ce grupează jurişti din mai multe ţări se află la lucru şi urmează să îşi publice concluziile anul viitor. Parchetul naţional olandez declara în iunie că a identificat persoanele care ar putea fi implicate în prăbuşirea Boeingului.

Moscova neagă

Moscova contestă concluziile experţilor olandezi şi a prezentat în aceaşi zi, marţi, 13 octombrie, propria versiune.  Fabricantul rus al rachetelor Almaz-Antey a ţinut o conferinţă de presă susţinând că racheta care a cauzat catastrofa şi moartea a 298 de persoane a fost lansată dintr-o zonă aflată sub controlul armatei ucrainene. Concluziile fabricantului Almaz-Antey, care produce rachetele sol-aer BUK, se bazează pe propria anchetă asupra catastrofei Boeingului 777.

În iulie, Rusia s-a opus prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU – iniţiată de Olanda, Malaysia şi alte state afectate de prăbuşirea MH17 – ce viza instituirea unui tribunal special care ar fi judecat vinovaţii după identificarea lor. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirma luni că există „numeroase lucruri stranii” pe tema anchetei.

Catastrofa aeriană a intensificat tensiunile dintre ruşi şi occidentali provocate de conflictul din estul Ucrainei şi raportul final publicat ieri riscă să crească tensiunile între UE şi Rusia
într-un moment în care există deja o polemică între cele două tabere asupra intervenţiei militare ruse în Siria. Problema sancţiunilor UE contra Moscovei pentru anexarea Crimeii şi a susţinerii rebelilor din estul ucrainean urmează să fie pusă din nou la debutul anului 2016. 

Potrivit experţilor olandezi, racheta sol-aer care a lovit Boeingul Malaysia Airlines la 17 iulie 2014 şi a ucis cei 298 de ocupanţi este de fabricaţie rusă.

Cele mai citite

Ajutorul pentru Ucraina produce divergențe între România și SUA. Președintele Iohannis ar ceda un sistem Patriot dar vrea ceva “în schimb”

Președintele României, șeful Senatului, șeful Guvernului și ministrul Apărării au opinii divergente cu privire la cererea formulată de Statele Unite ca România să cedeze...

FOTO. Campania în care primarul Capitalei ascunde adevărul continuă. Nicușor Dan se filmează în Centrul Istoric, scoțând din cadre dezastrul

Nicușor Dan  își transmite mesajele electorale în videoclipuri, multe dintre ele filmate în Centrul Istoric al Capitalei, lângă clădiri ale căror fațade arată bine,...

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă