23.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialProiect controversat de comasare a Muzeului Satu cu Muzeul Ţăranului Român

Proiect controversat de comasare a Muzeului Satu cu Muzeul Ţăranului Român

Un proiect care vizează comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român din Capitală a apărut în “în mapa de şedinţă a Guvernului”.

Secretarul de stat Radu Boroianu, care asigură interimatul Ministerului Culturii, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că Ministerul Culturii nu a iniţiat proiectul care prevede comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român.

“În calitatea oficială pe care încă o am şi în aceea de intelectual, sunt un oponent total al acestui proiect, pentru că cei care îl promovează bănuiesc că nu au habar de faptul că Muzeul Ţăranului Român are cu totul alt sens cultural decât Muzeul Satului. Muzeul Ţăranului Român este un muzeu al spiritualităţii româneşti tradiţionale, un «muzeu al filosofiei, un muzeu al teologiei, al spiritualităţii româneşti», iar Muzeul Satului este un muzeu etnografic, etnologic, deci cu sens sociologic”, a declarat Radu Boroianu.

Radu Boroianu a declarat că noul ministru al Culturii, Gigel Sorinel Ştirbu, nu va susţine acest proiect, afirmând că a discutat cu acesta poziţia sa privind proiectul de comasare a celor instituţii muzeale. “Mi-a confirmat că nu este de acord cu această comasare”, a subliniat Boroianu.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, lui Gigel Ştirbu să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român, premierul Victor Ponta replicând: “Comasaţi-le!”.

În acest context, directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, i-a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă în care susţine că această decizie de comasare ar fi total inoportună.

“Dacă s-ar da curs proiectului de hotărâre a Guvernului care, oricum, în acest moment, nu respectă, în opinia noastră, prevederile Legii muzeelor şi colecţiilor, s-ar desfiinţa o instituţie fundamentală pentru spiritualitatea românească, greşeală pe care a făcut-o (atunci, cu vădită intenţie) numai regimul comunist, s-ar distruge o expoziţie permanentă care a fost unanim apreciată de specialişti şi de ghidurile turistice publicate în întreaga lume, ar fi lăsat fără adăpost un patrimoniu de excepţie”, spune Virgil Ştefan Niţulescu în scrisoare.

Directorul avertizează că multe persoane care apreciază Muzeul Naţional al Ţăranului Român (nu numai cei care fac parte din elita intelectuală a ţării, de la membrii Academiei Române, profesorii universitari, artiştii etc.), precum şi publicul obişnuit al muzeului, de la elevi şi studenţi, până la rezidenţii străini în România, inclusiv, diplomaţii, vor fi extrem de nemulţumite de o asemenea măsură, care va elimina din viaţa publică a Capitalei un loc de cultură ce are o semnificaţie aparte.

“Sper că prin decizia pe care o veţi lua, de a nu da curs iniţiativei de desfiinţare a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, veţi dovedi că ascultaţi vocea raţiunii, respectând dreptul fundamental la cultură al cetăţenilor şi punând preţ pe identitatea culturală a românilor”, conchide directul MŢR.

Cele mai citite

Formația de handbal masculin CS Dinamo și-a anunțat noul antrenor

Spaniolul David Davis a fost numit în funcţia de antrenor al echipei masculine de handbal CS Dinamo Bucureşti, a anunţat campioana României pa pagina...

VIDEO. Ciolacu, despre importanța militarilor pentru națiunea română. Ceremonii și demonstrații militare, la Buzău

Militarii reprezintă pilonii pe care se sprijină siguranţa şi suveranitatea naţiunii române, a declarat premierul Marcel Ciolacu.Şeful Executivului a participat, la Buzău, la ceremonia...

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă