23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrimăria Bucureşti vrea să CREASCĂ preţul gigacaloriei

Primăria Bucureşti vrea să CREASCĂ preţul gigacaloriei

Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici din Bucureşti ar putea creşte, conform unui proiect al Primăriei Capitalei.

Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici din Bucureşti ar putea creşte până la 329,30 lei, fără TVA, pentru cei alimentaţi din centrale RADET, şi respectiv până la 296,49 lei, fără TVA, pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii, relatează Mediafax.

Aceste tarife ar fi trebuit să fie recalculate în luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

“Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare înregistrate de RADET Bucureşti în perioada februarie – iulie 2013 în valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )”, se arată în raportul de specialitate aferent proiectului.

“RADET a început demersurile de ajustare a preţurilor de facturare imediat după majorarea preţului de către producătorii de energie termică, în principal ELCEN S.A., dar acestea au fost întârziate din cauza corespondenţei purtate timp îndelungat cu autorităţile de reglementare”, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).

Proiectul mai stabileşte că preţul local de facturare al energiei termice pentru agenţii economici se va aplica pe o perioadă de un an, perioadă necesară pentru recuperarea pierderilor financiare ale RADET aferente perioadei februarie – iulie 2013.

În ceea ce priveşte preţul gigacaloriei pentru populaţie, reprezentanţii PMB au precizat că se doreşte ca energia termică să rămână la preţul actual de 169,88 lei pe gigacalorie cu TVA, faţă de 320 de lei pe gigacalorie, preţ la care este achiziţionat agentul termic de la Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN). Astfel, în prezent, subvenţia acordată de PMB este de 46,9 la sută din costul gigacaloriei.

Pe perioada în care proiectul se află în dezbatere publică, respectiv până în data de 19 noiembrie 2013, cetăţenii pot trimite în scris propuneri, sugestii, amendamente şi recomandări. Ulterior, documentul va fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Cele mai citite

VIDEO. La 52 de ani, Monica Anghel a devenit instructor de fitness. “Am făcut pentru mine”

La vârsta de 52 de ani, Monica Anghel a uimit pe toată lumea cu noua sa siluetă, generând speculații că ar fi suferit o...

Blinken spune că pactul dintre SUA și Arabia Saudită se va finaliza curând

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite și Arabia Saudită sunt foarte aproape de a încheia un set de...

Iohannis, vizită la Piatra Craiului

Preşedintele Klaus Iohannis va vizita, astăzi, Parcul Naţional "Piatra Craiului", cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă