13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPremieră în Europa: Copii operați pe cord închis în Franța, cu ajutorul...

Premieră în Europa: Copii operați pe cord închis în Franța, cu ajutorul tehnologiei 3D

Trei copii au fost operați cu succes pe cord închis, recent, în Franța, o premieră în Europa, grație utilizării „EchoNavigator“, un nou software de vizualizare 3D, potrivit unui  responsabil al secției pediatrice de la spitalul din Toulouse.

Acest sistem de navigare 3D este deja utilizat într-un spital din Créteil, în apropiere de Paris, și în câteva spitale europene, dar numai pentru “adulți și pentru alte indicații”, a declarat pentru AFP Philippe Acar, cardiolog și pediatru, confirmând o informație publicată de cotidianul Le Parisien. Acest sistem are ca scop facilitarea operațiilor pe cale percutanată, trecând printr-o venă și, astfel, evitând operația pe cord deschis pentru copiii cu malformații cardiace.

Software-ul, dezvoltat de Philips, permite afișarea pe același ecran și în 3D a ecografiei inimii copilului și a razelor X în momentul în care medicii introduc sonda pe care o folosesc pentru repararea malformațiilor cardiace, a explicat profesorul Acar, care conduce proiectul de cercetare clinică. Această nouă tehnologie testată la Toulouse se integrează într-un proiect european, a precizat cardiologul. Patruzeci de copii ar urma să beneficieze de o operație cu ajutorul acestui software în următorii doi ani, înainte ca procedeul să fie extins la toate spitalele.

“Trebuie să se demonstreze că acesta oferă un real ajutor pentru chirurgi”, a explicat profesorul Acar. Nellie, în vârstă de 5 ani, a fost primul copil care a beneficiat de această nouă tehnică la începutul lunii noiembrie. Ea suferea de o gaură intraventriculară, foarte delicat de operat cu mijloacele chirurgicale clasice. “Și acest sistem într-adevăr ne-a ajutat”, a spus profesorul Acar, potrivit Agerpres. De asemenea, un băiat în vârstă de 6 ani a suferit apoi aceeași intervenție, iar o fetiță de 9 ani ea a fost operată pentru o problemă de comunicare între atriile cardiace.

Nu trec decât 72 de ore de spitalizare și copilul iese fără cicatrici, a remarcat profesorul.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă