20.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒAdministratorul Templeton uลŸureazฤƒ marcฤƒrile de profit la Fondul Proprietatea

Administratorul Templeton uลŸureazฤƒ marcฤƒrile de profit la Fondul Proprietatea

Rฤƒscumpฤƒrarea a 4,3% din propriile acลฃiuni, la un preลฃ cu peste 30% mai mare decât cotaลฃiile bursiere, urmฤƒreลŸte sฤƒ ridice artificial cotaลฃiile FP. Scopul? Facilitarea exiturilor marilor investitori strฤƒini în condiลฃiile în care statul grฤƒbeลŸte listฤƒrile companiilor din portofoliul Fondului, descurajarea vânzฤƒrilor pentru IPO Romgaz, supralicitarea efectelor administrฤƒrii de cฤƒtre Franklin Templeton.

Prima oferta publicฤƒ de la bursฤƒ pentru rฤƒscumpฤƒrarea propriilor acลฃiuni va fi demaratฤƒ de Fondul Proprietatea începând din 15 octombrie. FP vrea sฤƒ-ลŸi rฤƒscumpere 4,3% din actiuni pentru care se oferฤƒ sฤƒ plฤƒteasca 1 leu/acลฃiune, cu peste 30% mai mult decât preลฃul de la bursฤƒ înainte de aprobarea ofertei, ลŸi a mobililzat în acest scop 600 milioane lei. Motivaลฃia managerului Templeton: oferta vrea sฤƒ reducฤƒ discuntul cu care se trazacลฃioneazฤƒ acลฃiunile FP (34% în prezent faลฃฤƒ de valoarea activului net unitar care este de 1,17 lei/acลฃiune). Reducerea discontului s-ar fi realizat însฤƒ ลŸi dacฤƒ acลฃiunile erau cumpฤƒrate la preลฃul de piaลฃฤƒ iar ridicarea surprinzฤƒtoare a ลŸtachetei denotฤƒ motivaลฃii suplimentare.

La începutul lui 2012, managerul FP era presat sฤƒ vândฤƒ accelerat din activele FP pentru a asigura exitul investitorilor speculativi (fondul de hedging Elliott era printre cei mai guralivi solicitanลฃi ai lichidฤƒrii accelerate a FP). Cum nu prea s-au gฤƒsit cumpฤƒrฤƒtori (Templeton a încercat sฤƒ vândฤƒ la un moment dat un pachet de 1,77% din Petrom dar n-a gฤƒsit amatori la BVB decât pentru 60% din acesta), s-a luat în calcul rฤƒscumpฤƒrarea propriilor acลฃiuni, la un preลฃ care sฤƒ dea eventual un impuls suplimentar cotaลฃiilor FP asigurând exituri cât mai profitabile pentru acลฃionarii strฤƒini ai Fondului.

Graba e justificatฤƒ de listฤƒrile pe care le pregฤƒteลŸte statul (Romgaz, CNE Oltenia, Hidroelectrica), proces prin care discontul la care se tranzacลฃioneazฤƒ acลฃiunile FP se poate reduce natural-vezi deลฃinerea de la Nuclearelectrica evaluatฤƒ la începutul anului de KPMG la 648 milioane lei dar care valoreazฤƒ acum dupฤƒ IPO-ul derulat prin bursฤƒ doar jumฤƒtate. În urmฤƒtorul an, dacฤƒ statul îลŸi respectฤƒ calendarul listฤƒrilor, încฤƒ 33% din activul FP va fi reprezentat de companiile listate (ceea ce va urca ponderea companiilor cotate la bursฤƒ din portofoliul Fondului la peste 75%).

O motivaลฃie suplimentarฤƒ pentru rฤƒscumpฤƒrฤƒrile la suprapreลฃ a propriilor acลฃiuni este dorinลฃa de a ลฃine sus cotaลฃiile în perioada urmฤƒtoare, lansarea apropiatฤƒ a IPO-ului la Romgaz fiind în mฤƒsurฤƒ sฤƒ determine o parte a investitorilor sฤƒ vândฤƒ din acลฃiunile deลฃinute la alte companii pentru a face rost de bani. Poate fi luatฤƒ în calcul ลŸi dorinลฃa Templeton de a obลฃine o notฤƒ de trecere de la marii investori ai FP având în vedere cฤƒ mandatul sฤƒu expirฤƒ în toamna anului viitor. Cum marea majoritate a deลฃinerilor FP va fi pânฤƒ atunci în vitrina bursei, oportunitatea menลฃinerii unui administrator deloc ieftin (cam 13 milioane euro anual) poate fi luatฤƒ în discuลฃie.

Care ar fi discountul normal pentru acลฃiunile FP faลฃฤƒ de activul net, în condiลฃii ideale de piaลฃฤƒ (investitori ลŸi analiลŸti optimiลŸti, economie în creลŸtere,  etc)? Sฤƒ facem câteva calcule simple. Fondul distribuie acลฃionarior dividende pe care le obลฃine din dividendele primite la rândul sฤƒu de la companiile din portofoliu. Cine este acลฃionar la Petrom prin intermediul FP va primi deci un dividend diluat suplimentar cu 16% (impozitul pe dividende) faลฃฤƒ de situaลฃia în care ar deลฃine singur acลฃiunile. Dar dacฤƒ FP ar vrea sฤƒ-ลŸi vândฤƒ toate acลฃiunile pentru a le plฤƒti investitorilor dividende? În acest caz diluarea ar fi mai mare: va plฤƒti impozit pe profitul  rezultat plus impozit pe dividende (asta ca sฤƒ nu mai punem la socotealฤƒ scฤƒdera cotaลฃiilor la o vânzare precipitatฤƒ). Un alt discount de luat în calcul este cel pentru deลฃineri minoritare: FP nu face totuลŸi ce vrea la Petrom, Romgaz, Hidroelectrica. Luând în considerare un discount de 16% pentru diluarea dividendelor ลŸi unul de minim 10% pentru deลฃineri minoritare plus cheltuielile de administrare sฤƒrim deja de 30%.

 

Cele mai citite

DSU ศ™i STS lucreazฤƒ la extinderea sistemului RO-Alert. Mesajele, transmise ศ™i la televizor

Departamentul pentru Situaศ›ii de Urgenศ›ฤƒ ศ™i Serviciul de Telecomunicaศ›ii Speciale au anunศ›at recent extinderea sistemului de avertizare RO-Alert, care va include acum ศ™i canale...

Tsitsipas ia o decizie dureroasฤƒ dupฤƒ eliminarea de la US Open: Anunศ›ul emoศ›ionant fฤƒcut de grec

Stefanos Tsitsipas se retrage de la Cupa Davis din cauza unei accidentฤƒri. Stefanos Tsitsipas a avut un turneu dezamฤƒgitor la US Open, fiind eliminat รฎn...

VIDEO Un elev de 14 ani este autorul atacului armat de la un liceu din SUA care s-a soldat cu cel puลฃin patru morลฃi...

Suspectul arestat รฎn urma atacului armat care s-a soldat miercuri cu cel puลฃin patru morลฃi ลŸi nouฤƒ rฤƒniลฃi รฎntr-un liceu american este un elev...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ