17.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAdministratorul Templeton uşurează marcările de profit la Fondul Proprietatea

Administratorul Templeton uşurează marcările de profit la Fondul Proprietatea

Răscumpărarea a 4,3% din propriile acţiuni, la un preţ cu peste 30% mai mare decât cotaţiile bursiere, urmăreşte să ridice artificial cotaţiile FP. Scopul? Facilitarea exiturilor marilor investitori străini în condiţiile în care statul grăbeşte listările companiilor din portofoliul Fondului, descurajarea vânzărilor pentru IPO Romgaz, supralicitarea efectelor administrării de către Franklin Templeton.

Prima oferta publică de la bursă pentru răscumpărarea propriilor acţiuni va fi demarată de Fondul Proprietatea începând din 15 octombrie. FP vrea să-şi răscumpere 4,3% din actiuni pentru care se oferă să plăteasca 1 leu/acţiune, cu peste 30% mai mult decât preţul de la bursă înainte de aprobarea ofertei, şi a mobililzat în acest scop 600 milioane lei. Motivaţia managerului Templeton: oferta vrea să reducă discuntul cu care se trazacţionează acţiunile FP (34% în prezent faţă de valoarea activului net unitar care este de 1,17 lei/acţiune). Reducerea discontului s-ar fi realizat însă şi dacă acţiunile erau cumpărate la preţul de piaţă iar ridicarea surprinzătoare a ştachetei denotă motivaţii suplimentare.

La începutul lui 2012, managerul FP era presat să vândă accelerat din activele FP pentru a asigura exitul investitorilor speculativi (fondul de hedging Elliott era printre cei mai guralivi solicitanţi ai lichidării accelerate a FP). Cum nu prea s-au găsit cumpărători (Templeton a încercat să vândă la un moment dat un pachet de 1,77% din Petrom dar n-a găsit amatori la BVB decât pentru 60% din acesta), s-a luat în calcul răscumpărarea propriilor acţiuni, la un preţ care să dea eventual un impuls suplimentar cotaţiilor FP asigurând exituri cât mai profitabile pentru acţionarii străini ai Fondului.

Graba e justificată de listările pe care le pregăteşte statul (Romgaz, CNE Oltenia, Hidroelectrica), proces prin care discontul la care se tranzacţionează acţiunile FP se poate reduce natural-vezi deţinerea de la Nuclearelectrica evaluată la începutul anului de KPMG la 648 milioane lei dar care valorează acum după IPO-ul derulat prin bursă doar jumătate. În următorul an, dacă statul îşi respectă calendarul listărilor, încă 33% din activul FP va fi reprezentat de companiile listate (ceea ce va urca ponderea companiilor cotate la bursă din portofoliul Fondului la peste 75%).

O motivaţie suplimentară pentru răscumpărările la suprapreţ a propriilor acţiuni este dorinţa de a ţine sus cotaţiile în perioada următoare, lansarea apropiată a IPO-ului la Romgaz fiind în măsură să determine o parte a investitorilor să vândă din acţiunile deţinute la alte companii pentru a face rost de bani. Poate fi luată în calcul şi dorinţa Templeton de a obţine o notă de trecere de la marii investori ai FP având în vedere că mandatul său expiră în toamna anului viitor. Cum marea majoritate a deţinerilor FP va fi până atunci în vitrina bursei, oportunitatea menţinerii unui administrator deloc ieftin (cam 13 milioane euro anual) poate fi luată în discuţie.

Care ar fi discountul normal pentru acţiunile FP faţă de activul net, în condiţii ideale de piaţă (investitori şi analişti optimişti, economie în creştere,  etc)? Să facem câteva calcule simple. Fondul distribuie acţionarior dividende pe care le obţine din dividendele primite la rândul său de la companiile din portofoliu. Cine este acţionar la Petrom prin intermediul FP va primi deci un dividend diluat suplimentar cu 16% (impozitul pe dividende) faţă de situaţia în care ar deţine singur acţiunile. Dar dacă FP ar vrea să-şi vândă toate acţiunile pentru a le plăti investitorilor dividende? În acest caz diluarea ar fi mai mare: va plăti impozit pe profitul  rezultat plus impozit pe dividende (asta ca să nu mai punem la socoteală scădera cotaţiilor la o vânzare precipitată). Un alt discount de luat în calcul este cel pentru deţineri minoritare: FP nu face totuşi ce vrea la Petrom, Romgaz, Hidroelectrica. Luând în considerare un discount de 16% pentru diluarea dividendelor şi unul de minim 10% pentru deţineri minoritare plus cheltuielile de administrare sărim deja de 30%.

 

Cele mai citite

Care sunt avantajele abordării holistice a sănătății?

Ai auzit vreodată de medicina integrativă? Dacă nu, ar trebui să știi că aceasta se bucură de o popularitate tot mai mare de la...

Noaptea Companiilor: Studenții sunt invitați să exploreze sediile a 13 firme de renume

Pentru prima dată în București, "Noaptea Companiilor", eveniment organizat de CBRE România, lider în consultanță imobiliară și birouri, invită studenții să exploreze sediile unor...

5 Idei de cină sănătoasă pentru seri ușoare

Ce ai mâncat la cină aseară? Dacă răspunsul este ceva în grabă, repetitiv sau care nu te-a impresionat, poate e momentul să schimbi ceva....
Ultima oră
Pe aceeași temă