7 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Cei zece militari americani reținuți în Iran au fost eliberați

UPDATE. Cei zece militari americani reținuți în Iran au fost eliberați

UPDATE 13,45: Statele Unite au confirmat eliberea celor zece militari reținuți în Iran, informează AFP.

Armata americană anunţă că cei zece militari care au fost reținuți se află acum în grija americanilor şi „nu există indicii potrivit cărora li s-ar fi făcut vreun rău”.

Marina americană (US Navy) a emis un comunicat după ce presa iraniană de stat a anunţat miercuri că marinarii americani au fost eliberaţi.

Ei au părăsit baza baza iraniană de pe Insula Farsi, de la Golful Persic, la ora 8.43 GMT (10.43, ora României), la bordul aceloraşi ambarcaţiuni care i-au adus acolo, se arată în comunicat. US Navy anunţă totodată că va efectua o anchetă cu privire la acest incident.

Cei nouă bărbaţi şi o femeie au fost trimişi pe Insula Farsi după ce au fost reţinuţi, marţi, în apropierea acesteia.

UPDATE 12,15: Gardienii Revoluţiei din Iran îi vor elibera pe marinarii americani reţinuţi pentru că au pătruns în apele teritoriale iraniene, la Golful Persic, anunţă televiziunea de stat, preluată de BBC.

Marinarii au fost reţinuţi marţi, după ce unul dintre cele două vase la bordul cărora se aflau s-a defectat în timpul unei misiuni de antrenament, afirmă Washingtonul. Anunţul eliberării marinarilor a fost făcut la scurt timp după ce Gardienii Revoluţiei au anunţat că Statele Unite şi-au cerut scuze pentru acest incident.

Zece militari din Forțele Navale ale SUA sunt reținuți în Iran, după ce navele lor au intrat accidental în apele teritoriale ale Iranului, informează Mediafax.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat miercuri că îi interoghează pe cei zece membri ai Forţelor Navale ale SUA reţinuţi cu o zi în urmă şi au respins informaţiile privind eliberarea lor „cu promptitudine”, relatează Reuters.

Două ambarcaţiuni de mici dimensiuni au intrat în apele iraniene din Golful Persic, în urma unor probleme mecanice, au declarat oficiali americani, precizând că au primit asigurări că marinarii şi navele vor fi eliberaţi „cu promptitudine”.

„Dacă, pe parcursul interogatoriilor, vom descoperi că erau într-o misiune de strângere de informaţii, îi vom trata diferit”, a declarat, pentru agenţia Tasnim, Ramazan Sharif, purtătorul de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului de la Teheran.

Potrivit oficialilor americani, navele Riverine au întâmpinat probleme mecanice marţi şi au fost duse pe insula iraniană Farsi.

Teheranul a informat că navele şi echipajele vor fi eliberate „cu promptitudine”, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, pentru agenţia Associated Press.

Agenţia iraniană de presă Fars susţine însă că marinarii americani „spionau” în apele teritoriale iraniene. Marinarii – nouă bărbaţi şi o femeie – au fost reţinuţi de Gardienii Revoluţiei din Iran, a precizat Fars.

„Am pierdut contactul cu două ambarcaţiuni de mici dimensiuni ale SUA în drum din Kuwait către Bahrain”, a precizat un oficial din cadrul administraţiei americane.

Incidentul de marţi s-a produs în apropierea insulei Farsi, din mijlocul Golfului Persic.

Potrivit unor oficiali americani, cei zece marinari urmau să fie eliberaţi cel mai probabil miercuri dimineaţă.

În urma incidentului, secretarul de Stat american, John Kerry, l-a sunat imediat pe ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, pentru demararea negocierilor.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sauna cu infraroșu: Cât de sigură este și cum să o folosești corect?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

ANAF alocă 2 milioane de lei pentru un studiu destinat îmbunătățirii relației cu contribuabilii

ANAF intenționează să investească 2 milioane de lei într-o cercetare sociologică amplă, menită să analizeze și să îmbunătățească relația dintre Fisc și contribuabili, potrivit...

De la Chișinău la destinațiile cheie ale Moldovei

Moldova este o țară mică, dar plină de locuri fascinante care merită vizitate. De la Chișinău, capitala vibrantă a țării, există o rețea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă