30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialVulcanul Tungurahua a trimis în aer o coloană de cenuşă înaltă de...

Vulcanul Tungurahua a trimis în aer o coloană de cenuşă înaltă de 5 kilometri

Dinspre vulcanul Tungurahua, aflat în Anzii Cordilieri din Ecuador, s-a auzit vineri o explozie şi o imensă coloană de cenuşă, cu o înălţime de 5 kilometri, a putut fi observată. O parte din cenuşă a căzut în satele apropiate, arată Institutul de geofizică, preluat de AFP, informează Agerpres.

“S-au înregistrat o explozie şi o emisie puternică de cenuşă care s-a ridicat la 5 kilometri deasupra craterului”, a anunţat institutul ecuadorian într-un raport postat pe site-ul său internet. 

Tungurahua, de 5.020 metri înălţime, aflat la 130 de kilometri sud de Quito, a şi emis un zgomot asemănător cu un “muget” în momentul exploziei, arată acelaşi institut. Vineri seară nu se ştia dacă cenuşa a provocat pagube sau dacă a făcut victime.

Vulcanul este supravegheat constant de când a intrat în erupţie, în 1999. Secretariatul de gestionare a riscurilor a precizat totuşi că emisia de cenuşă de vineri nu justifică modificarea nivelului de avertizare, care rămâne galben. Tungurahua, care înseamnă în limba indigenă “Gură de foc”, este unul din cei opt vulcani activi din Ecuador. Vulcanologii îl supraveghează atent, la fel ca şi pe Cotopaxi, care s-a “trezit” în august 2015, explică AFP.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. EURO 2024. Olanda trece la limită de Polonia

Selecționata Olandei a obținut o victorie importantă în primul meci din Grupa D a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, învingând naționala Poloniei...

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...

Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă

România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă