33.1 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăSpecialCei şapte avocaţi ai Baroului Bota din Suceava, puşi în libertate

Cei şapte avocaţi ai Baroului Bota din Suceava, puşi în libertate

Cei şapte membri ai Baroului Bota, între care şeful baroului Pompiliu Bota, reţinuţi de Parchetul Judecătoriei Suceava într-un dosar de înşelăciune şi exercitarea fără drept a profesiei de avocat, au fost puşi în libertate de Tribunalul Suceava, care a dispus ca aceştia să nu părăsească localitatea, transmite Mediafax.

În cursul zilelor de vineri şi sâmbătă, procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a şapte inculpaţi, între care iniţiatorul Baroului Bota, Pompiliu Bota, decanul Baroului Bota Suceava, Daniela Brânduşa Maxim, dar şi un avocat din Baroul Bota Suceava, consilierul local municipal Marcel Dan Roibu care sunt urmăriţi penal pentru că au iniţiat o asociere şi aderarea la aceasta în vederea exercitării fără drept a profesiei de avocat, de folosire fără drept a denumirilor şi însemnelor specifice profesiei de avocat şi de înşelăciune, precum şi inducerea în eroare a mai multor persoane prin prezentarea cu calitatea nereală de avocat.

Cei şapte inculpaţi au fost prezentaţi Tribunalului Suceava cu propunerea de arestare preventivă.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Suceava, Bogdan Apetroae, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în cazul celor şapte inculpaţi în cazul de înşelăciune şi exercitarea fără drept a profesiei de avocat, Tribunalul Suceava a dispus măsura interzicerii părăsirii localităţii de domiciliu.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Suceava au dispus, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de şapte inculpaţi, pentru “asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”, “înşelăciune”, “exercitarea fără drept a profesiei de avocat”, “folosirea fără drept a denumirilor Barou, Uniunea Naţională a Barourilor din România, a denumirilor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat”.

Un număr de 20 de persoane suspectate de exercitarea fără drept a profesiei de avocat sunt urmărite penal de procurorii Parchetului Judecătoriei Suceava, fiind cercetate şi pentru folosirea fără drept a denumirilor de Barou sau pentru purtarea robei de avocat şi a însemnelor specifice.

Procurorii au făcut, vineri, în baza unor autorizaţii emise de Judecătoria Suceava, 36 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Botoşani şi Suceava, într-un dosar în care a fost începută urmărirea penală faţă de 20 de persoane.

“În cauză se fac cercetări pentru asociere în vederea săvârşii de infracţiuni, înşelăciune, exercitarea fără drept a profesiei de avocat, folosirea fără drept a denumirilor Barou, Uniunea Naţională a Barourilor din România, a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat”, a precizat Parchetul Judecătoriei Suceava.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Suceava au început, în urmă cu o lună, urmărirea penală împotriva a cinci avocaţi din Baroul Bota, care sunt acuzaţi că “au acordat în mod repetat asistenţă juridică specifică profesiei de avocat (contracte de asistenţă judiciară, reprezentare în faţa instanţelor şi a organelor de urmărire penală, consultanţă şi cereri cu caracter juridic), fără a avea calitatea de avocat dobândită în condiţiile legii şi folosind fără drept denumirile şi însemnele specifice profesiei de avocat”.

Pompiliu Bota a fost condamnat, anul trecut, de Curtea de Apel Alba Iulia la închisoare cu suspendare pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat.

În primă fază, Bota a fost condamnat de Judecătoria Deva la şase luni de închisoare cu suspendare pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat. Prin aceeaşi decizie, instanţa a stabilit un termen de doi ani şi şase luni de încercare, perioadă în care Bota nu trebuia să comită nicio altă infracţiune.

Bota a făcut recurs faţă de această decizie, care a fost judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, iar instanţa a respins recursul, în 29 mai 2012, şi a decis ca sentinţa Judecătoriei Deva să rămână definitivă.

Pompiliu Bota a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului ICCJ la sfârşitul lunii aprilie 2007, pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat.

Anchetatorii au stabilit că din 2002 Pompiliu Bota a făcut demersuri pentru înfiinţarea a două asociaţii, iar ulterior au fost înfiinţate în ţară mai multe structuri autodenumite barouri, Pompiliu Bota exercitând profesia de avocat deşi nu era înscris în niciun barou sau tablou al avocaţilor.

Cele mai citite

BEC anunță noi rezultate provizorii la europarlamentare: PSD-PNL 48,57% AUR 14,93%, ADU 8,7

Alianţa Electorală PSD PNL a obţinut 48,57% din voturi la alegerile europarlamentare, Alianţa AUR - 14,93%, iar Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei - 8,7%,...

Deficitul de cont curent a crescut cu 26,68%, la 6,58 miliarde de euro, în primele patru luni din 2024

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în perioada ianuarie - aprilie 2024, un deficit de 6,576 miliarde de euro, cu 26,68% mai...

Intră în vigoare normele UE privind combaterea violenței împotriva femeilor

La data de 13 iunie 2024 intră în vigoare primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Violența împotriva femeilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă